Els valencians i valencianes reben un 8,2% menys que la mitjana espanyola del sistema de finançament autonòmic

El conseller Soler ha lamentat que la liquidació definitiva del sistema de finançament autonòmic de 2018 “mantinga la Comunitat Valenciana a la cua d'Espanya”.

Soler defén els comptes
Soler defén els comptes / I. Caballer (Corts Valencianes)

Segons les dades oferides pel Ministeri d'Hisenda, la Comunitat Valenciana percebrà 1.825,6 milions d'euros de la liquidació dels recursos del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú de 2018, que arribaran el 2020, ja que aquesta lidquidació es porta a terme dos anys després.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat que això suposa que cada valencià i valenciana rep 2.494 euros del sistema de finançament, una xifra que “manté la Comunitat Valenciana a la cua d'Espanya”, ja que el finançament per càpita que reben els valencians i valencianes és un 8,2% menor que la mitjana i un 27% inferior al que rep la regió millor finançada.

El conseller Soler ha lamentat que l'actual model “continua generant diferències importants de finançament per habitant entre les comunitats de règim comú”, situació que considera una injustícia i que ha qualificat d'insostenible, sobretot tenint en compte que s'ha vist agreujada pels efectes de la l'actual crisi econòmica causada per la Covid-19. Soler també ha exposat que aquestes xifres “confirmen la bretxa en l'assignació de recursos del sistema de finançament a la Comunitat Valenciana, respecte a la mitjana de les comunitats autònomes”. De fet, ha explicat, “amb un finançament igual que el de la mitjana nacional, el nostre territori rebria 1.100 milions més”.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va defendre ahir en la conferència de presidents que el repartiment del fons europeu de reconstrucció ha de servir per a “disminuir la divergència de rendes entre autonomies”.

També et pot interessar