Les universitats públiques valencianes generen l'1,9% del PIB i el 2,3% de l'ocupació de la Comunitat Valenciana

El sistema universitari públic valencià contribueix al desenvolupament económic amb 2.090 milions d'euros de renda i 44.202 llocs de treball.

Ximo Puig i els rectors de les universitats públiques valencianes en la presentació de l'informe de l'Ivie.
Ximo Puig i els rectors de les universitats públiques valencianes en la presentació de l'informe de l'Ivie.

Les 5 universitats públiques valencianes contribueixen al desenvolupament socioeconòmic de la Comunitat, segons l'informe elaborat per l'equip investigador de l'IVIE que s'ha presentat aquest matí a la seu de la Universitat Jaume I de Castelló.

En xifres, el sistema universitari públic valencià genera 2.090 milions d´euros de renda i 44.202 llocs de treball en la Comunitat Valenciana, xifres que representen l'1,9% del PIB i el 2,3% de l'ocupació.

L'estudi l'ha presentat el director de Recerca de l'IVIE, Francisco Pérez, en un acte en què ha participat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i els rectors de les cinc universitats públiques valencianes. Pérez ha destacat el retorn económic positiu que té en la societat la inversió en les universitats valencianes: "les inversions públiques fetes en les universitats, al voltant dels 800 milions d'euros, acaben generant més de 2.000 milions d'euros. Per cada euro que inverteix l'administració, se'n recuperen 2,7 al llarg del temps".

Més enllà de la contribució econòmica, l'estudi destaca les aportacions a la societat de les cinc universitats, com són la millora d´opotunitats laborals que tenen els titulats o la reducció del risc de pobresa entre els qui posseixen un títol universitari.

Tambè les desigualtats de gènere són menors entre les persones amb estudis universitaris que, a més a més, s'interessen més pel medi ambient (un 42% davant del 26% dels que no tenen aquests estudis) i tenen un millor estat de salut física i mental.

Eva Alcón, rectora de la Universitat Jaume I, ha reivindicat una estratègia econòmica comú per a dotar les universitats valencianes d'un sistema financer que permeta desenvolupar les seues tasques de servei públic. D'aquesta manera, guanyarien competitivitat davant de l'auge de les universitats privades i l'augment de la demanda de formació no presencial.

També et pot interessar

stats