Les universitats públiques són responsables del 93,5% de la producció científica valenciana

L'IVIE calcula que aquests centres retornen 3,1 euros per cada un que reben de les administracions

Campus de la Universitat Jaume I
Campus de la Universitat Jaume I / À Punt NTC

Les universitats públiques valencianes retornen a la societat, a través de la recaptació fiscal addicional generada pels seus titulats i titulades, 3,1 euros per cada euro que reben de les administracions públiques. A més, el sistema universitari públic valencià (SUPV) va concentrar durant el curs 2022-2023 el 78,2% de l'estudiantat de grau, el 44,9% de màster, el 93,5% de la producció científica i cada una de les 39 patents nacionals obtingudes pel conjunt d'universitats valencianes.

Pràcticament tota l'activitat investigadora de la Comunitat Valenciana la realitzen les universitats públiques, ja que van generar el 95,8% de les publicacions científiques entre 2010 i 2021. A més, el volum ha crescut més que la mitjana nacional, fins a duplicar el nombre d'articles científics dels 4.945 de 2010 als 10.080 de 2021.

Pel que fa a les patents, l'activitat és "més positiva" que en el conjunt de l'estat i ha passat d'una participació del 10% en el sistema universitari públic espanyol a un 20%.

Aquestes dades s'inclouen en el cinqué informe Les contribucions socioeconòmiques de les universitats públiques valencianes, elaborat per l'equip investigador de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) i encarregat per les cinc universitats públiques valencianes: Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández, Universitat Politècnica de València i Universitat de València.

Els resultats de l'estudi els ha presentats aquest dilluns el director, José Manuel Pastor, en un acte al qual ha assistit el conseller Educació, José Antonio Rovira. Destaca que el sistema universitari públic valencià i l'activitat associada generen 2.715 milions de renda a la Comunitat Valenciana i 49.726 llocs de treball, la qual cosa suposa el 2,2% del PIB i el 2,4% de l'ocupació al nostre territori.

També et pot interessar

stats