La Unió alerta d'una nova mosca blanca a França que causa danys amb gran voracitat

L'organització agrària ha sol·licitat tant a la Conselleria com Ministeri d'Agricultura que actuen per a evitar que la plaga entre en el nostre territori

Nova mosca blanca detectada al sud de França
Nova mosca blanca detectada al sud de França / La Unió

La Unió Llauradora informa de la presència en el sud de França d'una nova espècie de mosca blanca no present en la nostra agricultura. Es tracta de l'Alerucanthus spiniferus (Quaintance) que afecta 102 espècies vegetals, entre elles la de cítrics, i que actua amb una gran voracitat.

Aquesta plaga de quarantena detectada al juny en territori francés, amb origen del sud-est asiàtic, s'ha localitzat de moment en 14 municipis i 5 més en espera de confirmació de la regió francesa d'Occitània.

La Unió ha demanat tant a la Conselleria com al Ministeri d'Agricultura que actuen per a evitar que la plaga entre en el nostre territori.

En cas que no ho facen i s'introduïsca en els nostres cultius demanarà una responsabilitat patrimonial perquè suposaria novament un sobrecost per als productors que no poden assumir i sobre la qual no tenen responsabilitat.

Es posa en evidència que els controls fitosanitaris en frontera són ineficients com venim denunciant des de fa temps i no tenim eines prou eficients, ni fitosanitàries ni de lluita biològica,- per a fer front a l'amenaça d'una nova plaga. Carles Peris - Secretari general de la Unió

Carles Peris, secretari general de la Unió, indica que “es posa en evidència que els controls fitosanitaris en frontera són ineficients com hem denunciat des de fa temps i no tenim eines prou eficients —ni fitosanitàries ni de lluita biològica— per a fer front a l'amenaça d'una nova plaga”.

Peris insisteix en la necessitat d'implantar les inspeccions en origen “perquè quan algú vulga exportar a la UE s'establisquen automàticament controls rigorosos i eficaços i que complisquen la mateixa normativa que se'ls exigeix als productors valencians”.

La nova plaga de quarantena de la mosca blanca espinosa afecta sobretot el cultiu de totes les varietats de cítrics, però també de vinya, caqui i perera, a més d'ornamentals com per exemple el roser.

Produeix elevades quantitats de melassa que cobreixen fulles i fruits. Com succeeix en la resta dels atacs d'altres mosques blanques, el fong del fredolic es pot instal·lar sobre la melassa i això fa reduir la respiració i la fotosíntesi de la planta. Provoca així mateix defoliacions que afebleixen l'arbre i afecten greument la producció i fa mal als fruits perquè els atacs d'aquesta mosca poden reduir el quallat.

També et pot interessar

stats