La Unió de Llauradors estima en 24 milions d’euros les pèrdues al camp causades per Gloria

7 min.

La Unió de Llauradors ha fet un primer balanç provisional de les pèrdues que la tempesta Gloria deixa en el camp valencià i les calcula en 24 milions d’euros.

El cultiu de cítrics és el més afectat, amb 17 milions d’euros en danys. Entre un 20 i un 25% de la campanya podria haver-se vist afectada en major o menor mesura.

Altres cultius que han patit els efectes de Gloria són les hortalisses d’hivern, sobretot la carxofa, les cols, les creïlles i les cebes acabades de plantar.

A més dels cultius, han resultat danyades moltes infraestructures agràries, des de granges i hivernacles fins a escorxadors, sistemes de rec, naus, camins o marges de terra.

Durant els primers dies del temporal, el vent va ser el principal causant de danys, si bé les últimes hores, el granís ha estat el culpable de moltes destrosses.

Pèrdues generalitzades i granges aïllades

Les pèrdues són generalitzades a tot el territori, però sobretot importants a les comarques centrals i la Ribera.

En algunes zones de l’interior de les comarques del nord, continuen els problemes per accedir a masos i granges i els animals fa dies que no mengen.

La Unió reclama una resposta adequada de les administracions davant la gravetat del temporal i demanarà que una part de les ajudes o exempcions fiscals que es puguen concedir s’incloguen en un possible paquet de subvencions a les infraestructures agràries danyades. Reclamem que ens incloguen en les ajudes directes", ha assenyalat en Les notícies del matí el secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris.

Malgrat els efectes negatius, el temporal de pluges, reconeix la Unió, ha permés recarregar aqüífers i embassaments, estalviarà regs per als pròxims dies, ha netejat arbres de possibles malalties i ha regenerat les pastures per a l’alimentació animal.

stats