La Unió Llauradora alerta d’una campanya ruïnosa per als productors d’oli a la Comunitat Valenciana

Les condicions meteorològiques adverses, com la sequera i la pedra, han minvat la producció

Imatge d'un camp d'olives
Imatge d'un camp d'oliveres / La Unió Llauradora

La Unió Llauradora ha alertat aquest dijous que la producció d’oli a la Comunitat Valenciana serà “ruïnosa” amb vora 52.759 tones d'olives, fet que suposarà un descens de més de la meitat respecte de la producció mitjana de les últimes deu campanyes.

L’any passat també van assolir un resultat “quasi testimonial” i desigual segons les zones, amb només 8.270 tones d'oli, un descens de més del 64% en la producció si es compara amb la mitjana dels últims anys. L’organització esperava un increment significatiu per la minva de la temporada anterior, però les condicions meteorològiques adverses com la sequera no han facilitat aquesta tasca. “Encara que major que en la passada, aquesta producció també serà molt inferior a la mitjana”, segons han explicat en un comunicat.

Per províncies, igual com l'any passat, la producció serà molt variable. Així, a la d'Alacant s'espera que arribe a 23.000 tones, un 17% menys respecte al 2022 i un 44% menys que la mitjana. A la de València, amb una producció esperada d'unes 9.200 tones, la reducció també serà del 17% i un 76% menys que el 2022. Castelló és la província en la qual s'espera una producció una mica superior a les 20.000 tones, multiplicant per més de 2,5 la producció de la campanya anterior. No obstant això, la reducció respecte de la mitjana de les últimes campanyes serà del 37%.

L'olivar valencià es concentra majoritàriament a les comarques d'interior, on un poc més del 10% està en regadiu. La major part de la producció està molt exposada a les adversitats meteorològiques. A la Plana d'Utiel-Requena, els episodis de tempesta amb pedra dels mesos de maig, juny i juliol han generat importants pèrdues de producció. A la Marina Alta i el Vinalopó, les elevades temperatures d'abril, unit a les pluges de maig, han danyat més de la meitat de la producció.

Per aquest motiu, la Unió ha demanat modernitzar les explotacions i dissenyar una assegurança agrària que faça atractiva la contractació. Reclama ajudes per al sector, “molt afectat per la sequera i per l'augment dels costos de producció a causa de la guerra d'Ucraïna” i ha sol·licitat per escrit al conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, que establisca incentius econòmics per als productors de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats