La Unió denúncia l'augment de contractes de cítrics per sota dels cost de producció

L'organització agrària reclama més recursos per a perseguir aquestes pràctiques que considera un precedent preocupant i greu

Un camp de cítrics, en plena collita
Un camp de cítrics, en plena collita / Unió de Llauradors

Un operador comercial ha comprat 170.000 quilos de taronja de la varietat lanelate a un llaurador a 0,10 euros el quilo mentre que els costos de producció se situen ja al voltant dels 0,23 euros el quilo. És un cas real denunciat, però n'hi ha d'altres. La Unió de Llauradors ha detectat que durant l'actual campanya citrícola estan incrementant-se els contractes de compravenda de cítrics amb clàusules abusives per als llauradors, fonamentalment de casos en els quals els preus se situen clarament per sota dels costos de producció.

L'organització ha emés un comunicat de denúncia en què també reclama que l'administració destine més recursos a perseguir aquestes pràctiques. La Unió ha traslladat a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), organisme depenent del Ministeri d'Agricultura, perquè inicie els controls i inspeccions requerits per a comprovar el compliment del contingut del contracte de compravenda de cítrics.

L'organització denuncia que aquest repunt en la xifra de contractes en el sector citrícola amb clàusules impreses en les quals el venedor signa i accepta que el preu de compravenda està per damunt dels costos de producció efectius "és un precedent preocupant i greu". “Aquesta circumstància pot generar problemes en les pròximes campanyes perquè s'està assumint un cost de producció que no s'ajusta a la realitat i que se signa per l'elevat poder de negociació d'aquestes empreses i per la por de quedar-se amb la collita a l'arbre”, assegura Carles Peris, secretari general de la Unió.

També et pot interessar

stats