La Unió confirma la detecció del trips 'Scirtothrips aurantii' als camps valencians

La plaga, procedent d'Àfrica i del Iemen, la van detectar per primera vegada a Huelva el 2020 

Fruites afectades pel Scirtotrips aurantii
Fruites afectades pel Scirtotrips aurantii / La Unió Llauradora

La Unió Llauradora ha confirmat este dilluns la presència del trips Scirtothrips aurantii oficialment als camps valencians. Un fet que la Conselleria d'Agricultura ha comunicat al Ministeri de la mateixa àrea, a la Comissió Europea i a altres comunitats autònomes. De fet, el departament que lidera José Luis Aguirre ha remés la declaració oficial d'existència de la plaga per a publicar-ho en el Diari Oficial de la Generalitat en el transcurs dels pròxims dies.

L’associació ha indicat que estan pendents que la Conselleria d'Agricultura i l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) elaboren unes recomanacions, encara que ja existeix un pla de contingència del MAPA des de febrer del 2021 amb les mesures que s'han d'adoptar.

Fa uns dies l'organització alertava d'un inusual i fort atac d'un trips en cultius de cítrics del sud d'Alacant i en el cultiu del caqui de la Ribera Alta, que, donada la virulència, podria ser l'Scirtothrips aurantii, que prové d'Àfrica i del Iemen i que és present a Espanya des que es va detectar el novembre del 2020 a la província de Huelva.

Les temperatures hivernals d'enguany, càlides per a l'època, han afavorit el desenvolupament i dispersió de l'Scirtothrips aurantii en zones productores de Sevilla, Huelva i el sud de Portugal. Ara ja s'ha certificat que també ha arribat a la Comunitat Valenciana.

La Unió, després de les peticions de diversos dels associats que observaven danys als seus fruits, ha fet prospeccions per a verificar que es tractava d’este trips, com finalment ha sigut.

L'Scirtothrips aurantii és una plaga molt polífaga que afecta més de setanta espècies vegetals pertanyents a diferents famílies botàniques. Esta espècie afecta considerablement els cítrics —principalment sobre varietats de taronja—, però també pot ocasionar danys en les produccions d'alvocat, raïm de taula, magrana i caqui, que fan que perden el valor comercial, i que els deixe només aptes per al processament.

També et pot interessar

stats