La Unió alerta de l’impacte de l’acord entre la UE i el Vietnam en l'arròs valencià

Eurodiputats socialistes, populars i liberals van permetre que el conveni eixira avant.

Camp d’arròs valencià
Camp d’arròs valencià

El PP, el PSOE, Ciutadans i el Partit Nacionalista Basc han votat en bloc a favor de l’Acord de Lliure Comerç entre la Unió Europea i la República Socialista del Vietnam, que facilitarà l'entrada d'arròs del país asiàtic al mercat europeu. Encara que la Unió de Llauradors i Ramaders va sol·licitar als europarlamentaris espanyols i valencians que hi votaren en contra, com a mesura de prevenció fins que no s'haja fet una anàlisi exhaustiva sobre la repercussió econòmica que podria tindre per als productors i es coneguen amb detall els efectes sobre el canvi climàtic que suposen les importacions.

Vox, per la seua banda, no va mostrar unitat de vot: un eurodiputat hi va votar en contra, un a favor i dos s'hi van abstindre. Unides Podem, ERC, Bildu, JxCat i l’eurodiputat independent Javier Nart hi van votar en contra.

Enric Bellido, responsable del sector de l'arròs de La Unió, demana que les mesures correctores no es prenguen a posteriori perquè, en cas de no fer-ho, “acabarem menjant paella valenciana amb arròs de procedència asiàtica, per no parlar de les emissions generades fins ací, ara que tant es parla del canvi climàtic”.

En aquesta línia, La Unió exigeix reciprocitat en matèria mediambiental o fitosanitària entre la Unió Europea i aquells països tercers amb els quals signa acords comercials. Bellido afirma que “es produeix un desavantatge clar sobre aquest cas en detriment dels productors comunitaris i que perjudiquen també els consumidors”.

També et pot interessar

stats