Una tractorada procedent d'Utiel-Requena, la Foia de Bunyol i la Plana Baixa es concentra a la delegació de govern

Els llauradors han eixit dels punts d'origen a les sis del matí i han tardat set hores a arribar a València

Protesta del camp, aquest dijous
Protesta del camp, aquest dijous / Europa Press

Una nova tractorada d'agricultors, aquesta vegada arribats des de la comarca Utiel-Requena, ha protestat aquest dijous a València contra les lleis de la UE que, al seu judici, "volen fer pols" el sector. A més, també s'assenyala el govern perquè estan "estan farts del menyspreu i l'oblit cap al sector primari". "Volem viure del que és nostre, ja no aguantem més", ha afirmat el portaveu de la Plataforma en Defensa pel Sector Primari de la Comarca Utiel-Requena, Francisco Arijo.

Els agricultors han eixit des de diversos municipis de la comarca valenciana a les 6:00 hores del matí i han tardat quasi set hores a arribar a la capital valenciana a través de carreteres comarcals. Els han abrigallat altres organitzacions de la Foia de Bunyol i la Vall d'Uixó.

Una vegada a València, s'han concentrat davant de la delegació de govern a la Comunitat Valenciana i han llegit un manifest en el qual han insistit que "estan farts del menyspreu i l'oblit cap al sector primari", "farts de decisions que cada vegada més ensenyen la porta d'eixida" als joves del camp, les pujades de costos, les "càrregues burocràtiques inútils i ineficaces que l'única cosa que fan és dificultar l'activitat agrària" i de "lleis de caràcter ideològic sense cap mena de criteri tècnic que fan cada vegada menys competitius els productes enfront de tercers països."

En aquesta línia, Francisco Arijo ha criticat la nova llei de la restauració de la natura i l'agenda 2030 que, en la seua opinió, "arruïnarà" el camp, al costat d'una nova PAC "absurda", uns preus injustos i la "competència deslleial" dels productes de tercers països.

Petició sense resposta

Arijo ha lamentat que fa dues setmanes ja van protestar davant de la delegació de govern i van lliurar un escrit que encara no els han contestat. Espera que puguen tindre "en breu" alguna resposta.

A més, ha incidit en el fet que el problema més urgent per a la comarca Utiel-Requena, que produeix principalment vinya, ametler i olivera, és la sequera que "asfíxia" el sector i les "absurdes" polítiques de regadiu que no els beneficien "en cap sentit". Així, ha demanat una "llei de l'aigua beneficiosa per a tots". La sequera ha afectat els tres cultius amb més pes en la zona, principalment la vinya. "El meu fill ha vingut amb mi a treballar al camp, vol ser agricultor, i no em fa cap alegria perquè veig on pararem, veig on volen portar el camp a parar i és molt trist", ha manifestat.

El portaveu agrari també ha explicat que el seu missatge és "clar": "Volem ser nosaltres els que gestionem les nostres terres, dir com les gestionem, com hem de fer les coses amb els nostres animals, no un senyor des d'un despatx que no sap el que és la terra". Així, ha criticat l'aprovació del quadern digital perquè creu que serveix "per a controlar-nos des dels seus despatxos sense vindre a veure'ns".

La Unió denuncia les sancions que reben els llauradors

Per la seua banda, la Unió Llauradora i Ramadera ha denunciat aquest dijous que "nombrosos agricultors i ramaders de la província d'Alacant estan rebent en els últims dies sancions per participar en les tractorades convocades en protesta per la situació del sector agrari.

L'organització lamenta i rebutja aquestes multes i critica que la subdelegació de govern a Alacant permeta que arriben als agricultors. “En un moment de crisi tan greu com la que pateix el camp, les autoritats haurien de ser més sensibles amb la problemàtica dels agricultors i no acarnissar-se encara més amb ells”, indica.

“És totalment inaudit que les forces i cossos de seguretat de l'estat i les administracions es dediquen a perseguir els agricultors en lloc d'evitar, per exemple, els robatoris al camp o controlar les pràctiques abusives de la gran distribució en la cadena alimentària. Aquests agricultors únicament han traslladat als carrers i carreteres el malestar per la situació de cansament en la qual es troben; a més, reben el suport massiu de la ciutadania”, denuncia La Unió.

Les multes varien entre els 100 euros de la protesta de Novelda i els 1.200 euros que han rebut alguns dels llauradors que protestaren al polígon industrial La Granadina.

També et pot interessar

stats