Una quarta part dels 340.000 afectats per les accions de Bankia es troba a la Comunitat Valenciana

Segons l'acusació, l'entitat que dirigia Rodrigo Rato va maquillar els comptes del banc per a amagar que tenia pèrdues milionàries.

Una quarta part dels 340.000 afectats per les accions de Bankia es troba a la Comunitat Valenciana

Rodrigo Rato (dreta) i l'exconseller de Caja Madrid José Antonio Moral Santín (esquerra), durant la primera sessió del judici / Fernando Alvarado (Efe)

L'expresident de Bankia i exvicepresident del govern del PP, Rodrigo Rato, torna a seure al banc dels acusats. Després de cinc anys d'instrucció, l'Audiència Nacional jutja des d'aquest dilluns les presumptes irregularitats de l'eixida a borsa de Bankia el 2011, fet que va deixar 340.000 afectats per la compra d'accions, una quarta part dels quals es troba a la Comunitat Valenciana.

Segons l'acusació, l'entitat que dirigia Rodrigo Rato va maquillar els comptes del banc per a amagar que tenia pèrdues milionàries, contràriament al que indicava el fullet d'informació financera que va elaborar l'entitat per a eixir a borsa.

L'Audiència Nacional jutja des d'aquest dilluns 34 persones físiques i jurídiques per l'eixida de Bankia a borsa, que va provocar la demanda d'un rescat a Europa. La Fiscalia Anticorrupció assenyala quatre exdirectius com a principals acusats d'estafa a inversors.

Principals acusats

Principals acusats per la fiscalia / Empar Lagunas

Rato s'enfronta a cinc anys de presó, mentre que al vicepresident de Bankia en el moment dels fets, José Luis Olivas, se li demanen quatre anys i la mateixa quantitat de diners que a l'exministre d'Economia. Olivas, expresident de la Generalitat, va ser condemnat a un any i mig de presó per falsejar una factura i defraudar a Hisenda 150.000 euros. Per a José Manuel Fernández Norniella, també condemnat per les targetes opaques, la fiscalia demana 3 anys. I per a Francisco Verdú es demanen 2 anys i 7 mesos. A més de les penes de presó, la fiscalia també demana una multa de 60.000 euros per a cadascun d'ells.

Principals acusats per la fiscalia / Empar Lagunas

A més dels quatre acusats per la Fiscalia Anticorrupció, les acusacions particulars i populars seuen a la banqueta més de trenta investigats per estafar els inversors i falsificar els comptes. Entre ells, com a persones jurídiques, Bankia mateix, la seua matriu BFA i la consultora Deloitte. També altres exdirectius i exconsellers de l'entitat com l'exministre de l'Interior, Ángel Acebes, i els valencians Rafael Ferrando Giner, expresident de la Cierval; José Rafael Garcia-Fuster, exsenador del PP per València; Remigio Pellicer, conseller de Bankia; l'advocat José María Serra; l'exalcalde de Castelló, Antonio Tirado, i la catedràtica de la Universitat de València, Araceli Mora.

També et pot interessar

stats