Una investigació de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya permetrà protegir les coves de Sant Josep

El cap de la investigació, Pedro Robledo, ha explicat que el projecte servirà per a determinar les condicions ambientals de la cova, controlar les crescudes del riu i mesurar el canvi climàtic

Visitants en les Coves de Sant Josep en una imatge d'arxiu
Visitants en les coves de Sant Josep en una imatge d'arxiu / covesdesantjosep.es

Les coves de Sant Josep de la Vall d'Uixó han firmat un conveni amb l'Institut Geològic i Miner d'Espanya que servirà per a establir les condicions ambientals de la cova, controlar les crescudes del riu i com a instrument per a mesurar el canvi climàtic.

Pedro Robledo és el cap de la Unitat de l'Institut Geològic i Miner de les Illes Balears i director d'aquesta investigació. Segons ha indicat a Les notícies del matí es pretén "analitzar i investigar el conjunt del sistema de coves que componen les coves de Sant Josep de la Vall d'Uixó i dotar d'instruments de gestió a les autoritats".

És un projecte que està en fase inicial i que pretén instal·lar estacions de control remotes que monitoraran les variacions de la temperatura i la humitat.

L'objectiu és obtindre dades per a prendre decisions en els pròxims anys "en què possiblement hem de prendre algunes mesures per l'impacte del canvi climàtic sobre els sistemes naturals".

La investigació també servirà per a protegir les coves de Sant Josep perquè permetrà establir les condicions ambientals de la cova, que encara no es coneixen, com ara els nivells de CO₂, la temperatura anual o les condicions químiques de l'aigua.

"Això permetrà saber els moments o els repunts de determinats elements per a saber de quina forma i manera estan afectant els canvis de clima i la capacitat de càrrega de la cova per a calcular el nombre de visitants que pot tindre", ha dit

Pedro Robledo ha explicat que la dificultat més gran de les coves de Sant Josep, malgrat la longitud, és que "és una cova amb riu subterrani que està tot l'any inundada, ja que circula un cabal important i això dificulta certs estudis que es fan en aquests mitjans".

Cal recordar que a passada Setmana Santa les coves s'hagueren de tancar perquè les pluges van negar la cavitat. A la serra d'Espadà se superaren els 170 litres i les barques que hi ha a les coves tocaven el sostre.

També et pot interessar

stats