Una iniciativa publicoprivada treballa en un sistema de reciclatge per als matalassos vells

Només a la Comunitat Valenciana es retiren al voltant de 300.000 matalassos a l'any, que acaben majoritàriament a l'abocador

L'ecoparc de Torrevella, en una imatge de 2019
L'ecoparc de Torrevella, en una imatge del 2019 / À Punt NTC

La gestió dels matalassos vells és un problema en molts municipis. Un repte al qual l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) vol donar resposta amb el desenvolupament d'una tecnologia per a tractar els matalassos fora d'ús amb la finalitat d'aconseguir matèries primeres d'alt valor afegit per a emprar-les en el terreny de l'edificació i del descans.

La iniciativa, anomenada Oracle, radica en l'obtenció de nuclis d'espuma d'alt valor afegit per a emprar-los com a aïllant acústic en el sector de la construcció i per a fabricar matalassos nous d'alta qualitat. El projecte estratègic està coordinat per l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), hi participen les empreses Girsa, Recipur i Colchones Delax , així com el Centre de Tecnologies Físiques de la Universitat Politècnica de València (UPV) i té una aportació de l'AVI que suma un total de 485.000 euros en el marc de la convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva corresponent al 2021.

A través d'aquesta iniciativa, es pretén oferir una solució al reciclatge de les espumes de poliuretà. S'estima que només a la Comunitat Valenciana es retiren al voltant de 300.000 matalassos cada any, que acaben majoritàriament a l'abocador sense sotmetre'ls a cap procés de reciclatge.

Per a fer front a aquest repte mediambiental, els socis d'Oracle proposen el desenvolupament i la implementació d'un sistema de desinfecció i tractament dels matalassos per a assegurar la seua higienització i transformació en matèries primeres i processament posterior. Es desenvoluparan noves fibres biocomponents amb propietats biocides i d'alta flexibilitat, que es mesclaran amb el material triturat dels matalassos fora d'ús per a obtindre així nous nuclis d'espuma d'altes prestacions.

La viabilitat industrial d'aquesta tecnologia, així com la idoneïtat i qualitat dels productes finals, es validaran mitjançant el desenvolupament de dos exemples: un matalàs fabricat amb espuma reciclada d'alta durabilitat i sistemes modulars d'altes propietats d'absorció acústica a partir d'espuma reciclada.

També et pot interessar

stats