Una forta tempesta causa danys d'entre 20 i 30 milions en els cultius de la Plana d'Utiel-Requena

L'aigua i el granís afecten 30.000 hectàrees de cultiu, de les quals vora 15.000 tenen danyat el 70% de la producció.

Imatge de portada: camps negats a la Plana d'Utiel-Requena

Quan falten dos mesos per a la verema, la comarca d'Utiel-Requena ha patit aquest dimarts una forta tempesta d'aigua i graníssol, que ha afectat de forma important cultius i infraestructures agràries. La Unió de Llauradors i AVA-Asaja coincideixen a assenyalar que el cultiu més danyat és la vinya, encara que la tempesta també ha afectat ametlers, olivars i cereals. Marges, camins i arrossegament de terres també formen part dels danys causats per la tempesta. Les organitzacions agràries estimen les pèrdues d'entre 20 i 30 milions.

La pluja i el graníssol van afectar principalment al nord-oest de la comarca, segons remarca la Unió de Llauradors. Villargordo del Cabriel, Camporrobles, Venta del Moro i Fuenterrobles són els quatre municipis on els cultius han resultat més afectats.

AVA, en concret, ha xifrat en 30 milions d'euros les pèrdues només en aquesta comarca. L'organització agrària ha qualificat la tempesta com "la més devastadora" per a la Plana d'Utiel-Requena en 30 anys. La Unió, per la seua banda, estima les pèrdues en 20 milions d'euros. Comptabilitzen que els danys afecten 30.000 hectàrees, de les quals vora 15.000 tenen danyat un 70% de la producció "i en moltes, el 100%". La tempesta compromet, en molts casos, la producció d'enguany i també la dels pròxims exercicis en afectar les plantes.

L'alcaldessa de Camporrobles, Inmaculada Alemany, ha destacat en Les notícies del matí que els principals danys han sigut a la vinya i que "hi ha parcel·les que han quedat arrasades íntegrament". Segons ha relatat, la sensació entre els llauradors "és de desolació i estan molt afectats". La regidora en cap ha avançat que reclamaran a l'administració, juntament amb altres municipis, que els donen ajudes per a reparar els danys del temporal a les localitats, on hi ha arbres caiguts i murs trencats.

La tempesta es va iniciar cap a les 17:25 hores i durant hora i mitja va descarregar entre 50 i 70 litres per metre quadrat d'aigua. La pluja, a més, va estar acompanyada per una forta granissolada. En alguns camps, els danys materials arriben al 100% de la collita, anticipa l'organització agrària. L'Ajuntament de Comporrobles parlava en el seu compte de Twitter de "desastroses" conseqüències sobretot per als cultius de vinya i ametler. L'Ajuntament de Fuenterrobles també va parlar en Facebook de "greus" conseqüències.

També et pot interessar

stats