Una empresa valenciana guanya un juí contra Lidl pel plagi d'un aparell per a fer begudes vegetals

Chufamix va entrar en un període de pèrdues davant la impossibilitat de competir en preu amb la multinacional alemanya.

L'inventor, Andoni Monforte, mostra l'aparell per a fer begudes vegetals i el plagi de Lidl
L'inventor, Andoni Monforte, mostra l'aparell per a fer begudes vegetals i el plagi de Lidl / Europa Press.

L'empresa valenciana Chufamix ha guanyat un juí a Alemanya pel plagi d'un aparell per a elaborar begudes vegetals comés per Lidl. En concret, la sentència dictada pels tribunals alemanys assenyala que la multinacional ha infringit la patent espanyola i, per tant, ha d'indemnitzar-la.

Lidl va interposar una demanda contra l'inventor, Andoni Monforte, i, després de nou mesos, ja hi ha hagut juí i la sentència que dona la raó al valencià. Abans, Monforte havia presentat una querella als tribunals valencians per un delicte contra la propietat industrial i intel·lectual, que va ser admesa a tràmit i es van investigar les divisions de la multinacional on venia el producte. Actualment, el procediment judicial a Espanya per aquest assumpte segueix paralitzat.

L'aparell es va convertir en objecte de culte en les xarxes veganes en més de 40 països i el seu inventor va aconseguir la patent europea per l'Oficina Europea de Patents el juny de 2017. Només un mes després, Lidl va llançar al mercat un producte molt similar que va fer que Chufamix rebera moltes queixes dels seus distribuïdors, convençuts que havia aconseguit un acord amb la firma alemanya.

Monforte afirma que els van calcar fins i tot els dibuixos del manual d'instruccions. Davant la impossibilitat de competir en preu amb Lidl, distribuïdors de mig món van cancel·lar les comandes i, després de tres anys de beneficis des de la seua creació, Chufamix va entrar en 2017 en un cicle de pèrdues del qual no es va recuperar fins a 2019, quan va tornar a generar 40.000 euros de beneficis.

També et pot interessar

stats