Una empresa de Novelda crea un tractament per a paviments i façanes que descontamina l’aire

A més, proposen utilitzar el marbre d’aquesta localitat als carrers, per a evitar l’efecte illa de calor

El marbre de Novelda podria ajudar a tindre ciutats més fresques a l'estiu / À Punt NTC

La investigació per a desenvolupar materials que ajuden a lluitar contra el canvi climàtic ha portat una empresa de Novelda (Vinalopó Mitjà) a idear un tractament descontaminant per al paviment. Asseguren que amb 5.000 metres quadrats es neteja el mateix aire que amb 300 arbres. A més, proposen substituir l'asfalt per marbre de Novelda per a evitar l'efecte illa de calor a les ciutats.

Les ciutats a l'estiu són un forn perquè l'asfalt reté la calor de tot el dia i l'expulsa de nit, cosa que impedeix que refresque. La proposta de Levantina Group és substituir-lo per marbre de Novelda, ja que fa un efecte reflector que impedeix que puge la temperatura, com explica el director de projectes de l’empresa, Sabastián Fullana. A més, és un material extret de les pedreres de Novelda i produït al municipi, i el fet que siga un producte de proximitat disminueix la petjada de carboni respecte a d’altres que venen de més lluny. 

Aquest material ja l'han instal·lat en zones de vianants dels centres de les ciutats i passejos marítims, com el de la Sofra del Campello (Alacantí) i la zona de l'Esplanada d'Alacant. 

A més, en la mateixa empresa han desenvolupat un projecte de paviments verds amb un tractament que es pot aplicar fins i tot a les façanes. És un producte descontaminant, autollavable i antibacterià que, a més, fa que les superfícies tractades així purifiquen l’aire de les ciutats en contacte amb la llum i l’aigua, afirma Fullana. Segons els seus càlculs, 5.000 metres quadrats de paviment de pedra natural equivaldrien a la funció de neteja de l'aire que fan 300 arbres. 

També et pot interessar

stats