Una empresa del fundador de ChatGPT ofereix fins a setanta euros en criptomonedes a canvi de fer-se un escàner d'iris

Des de la companyia han assegurat que no es pretén emmagatzemar dades personals

Una nova tecnologia de lectura de dades biomètriques, en un centre comercial / À Punt NTC

És possible vendre la pròpia identitat? És el debat que s'ha obert després que WorldCoin, una empresa tecnològica propietat de Sam Altman, fundador de ChatGPT i OpenAI, haja començat a oferir entre 60 i 70 euros en criptomonedes a canvi de passar un escàner d'iris. 

Aquest escàner s'està duent a terme en alguns centres comercials d'Espanya, també a València. L'empresa es queda amb les dades biomètriques de la persona a canvi de diners electrònics. Des de fa mesos, la proposta s'ha estés com una febra entre els usuaris, sobretot els més joves, que veuen una manera molt fàcil de guanyar diners. El perill està en el fet que no es plantegen què pot passar amb les seues dades personals una vegada li les han cedides a aquesta companyia privada.

"Ens envien un missatge al mòbil per a vindre al centre comercial i ens fan un passaport digital. També et donen un codi amb el qual pots convidar altres persones", ha explicat una usuària que ha provat aquesta proposta.

Per a Javier Plaza Penades, catedràtic de Dret Civil i delegat de protecció de dades de la Universitat de València, "suposa una identificació de la persona i permetria una suplantació de la mateixa persona". De moment, encara que qüestionable, aquesta pràctica és legal. Per a Plaza, "un menor de quinze anys pot donar les seues dades biomètriques a Espanya".

Des de l'empresa han assegurat que no es pretén emmagatzemar dades personals, i que només ho fan per a comprovar que qui rep els diners no és un bot, creat per intel·ligència artificial. Ricardo Marcieira, CEO de Worldcoin a Europa, ha explicat que "s'esborren per defecte" i l'única cosa que s'emmagatzema és el codi de l'iris. Però, una vegada descarregada l'aplicació necessària per a obtindre les criptomonedes, sí que dona l'opció de mantindre les dades.

Quins perills pot arribar a comportar la decisió de cedir la identitat? Per al catedràtic Plaza, "una bretxa de seguretat i que et furtaren la dada permetria que qualsevol la poguera utilitzar com si fora seua".

La cadena de gent disposada a guanyar diners és cada vegada més gran, i això ha disparat el valor d'aquestes monedes virtuals, creades per la mateixa empresa, una situació que podria comportar competència deslleial, segons ha explicat Plaza. De moment, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades analitza fins a quatre denúncies interposades per progenitors de menors.

També et pot interessar

stats