Una dotzena de pobles en risc de despoblació busquen una eixida millorant el sòl industrial

L'Ivace rep 315 sol·licituds per a la millora i modernització de polígons industrials, amb una dotació de 34,3 milions d'euros.

Polígon industrial a Llucena, l'Alcalatén
Polígon industrial a Llucena, l'Alcalatén / Google Maps

Ivace Parcs Empresarials, dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha rebut un total de 315 sol·licituds d'ajuda per a la millora i modernització de polígons industrials i enclavaments tecnològics en 2021 d'un total de 193 municipis de la Comunitat Valenciana. És la quantitat més gran de sol·licituds rebudes de totes les convocatòries publicades des de l'any 2017.

Les 315 peticions s'emmarquen en l'orde d'ajudes de 2021, el termini de presentació de les quals va finalitzar el 29 de gener i que compta amb un pressupost inicial de 34.296.000 euros per a la subvenció de fins al 100% dels projectes d'inversió. De totes les peticions presentades, 94 corresponen a polígons industrials de la província d'Alacant, 58 a Castelló i 163 a València.

Com a principal novetat de la convocatòria de 2021 destaca la creació d'una línia específica d'ajudes destinada als municipis en risc de despoblació, amb una dotació pressupostària de dos milions d'euros. D'aquesta manera, del total de les sol·licituds rebudes 15 corresponen a 12 municipis que s'han acollit a la nova línia de despoblació.

En concret, es tracta de set localitats de les comarques del nord (Llucena, Morella, Sot de Ferrer, Vilafranca, les Coves de Vinromà, Vilafermosa i Montant); quatre de les comarques central (Figueroles de Domenyo, Xarafull, el Villar i Xalans) i una de les comarques del sud (Beniarrés).

Actuacions subvencionables

Les actuacions subvencionables hauran de consistir en l'execució d'obra civil que permeta la implantació de fibra òptica i altres serveis; vigilància connectada a la Policia Local; carril bici; ampliació o creació de depuradora, i millora de la imatge de les façanes de les naus del polígon.

També contempla la millora de l'enllumenat públic mitjançant mesures d'eficiència energètica; serveis contra incendis, implantació d'ecoparcs o de sistemes de gestió de residus, especialment, els perillosos; millora de les zones verdes i creació d'un web amb informació del polígon industrial.

Així mateix, se subvencionarà l'habilitació de nous aparcaments, vials i voreres més àmplies, nous accessos, passarel·les per als vianants, senyalització, la millora del sanejament separatiu de les aigües residuals i la millora en el subministrament d'aigua i de gas.

També et pot interessar

stats