Una aplicació predirà el trànsit a València fins amb deu dies d'antelació

Amb una precisió de més del 90%, este pronòstic permetrà l'optimització de rutes de repartiment

Interfície de l'eina de predicció del trànsit a València
Interfície de l'eina de predicció del trànsit a València / ITENE

Una nova aplicació de predicció del trànsit a València permetrà conéixer la intensitat de trànsit esperada per hores i per zones a tota la ciutat fins amb deu dies d'antelació. Esta predicció proporciona una dada valuosa per a l'optimització de rutes de repartiment que eviten temps d'espera o dificultats per a estacionar, així com per a l'organització del trànsit diari.

És el resultat del projecte Emobconnect, desenvolupat pel centre tecnològic Itene entre juny del 2023 i el mateix mes del 2024 amb l'objectiu de definir i desenvolupar nous sistemes intel·ligents de transport (ITS, per les sigles en anglés) basats en dades i anàlisis predictives per a la mobilitat sostenible, connectada i intel·ligent i la digitalització en el transport. El projecte, centrat en el desenvolupament de models predictius i d'optimització per al transport urbà i la mobilitat, s'ha dirigit cap a un centre de dades que, replicant escenaris reals de manera virtual, permetera dissenyar i validar escenaris de mobilitat i transport urbans, explica l'institut tecnològic.

En concret, esta aplicació preveu, amb una precisió superior al 90%, la intensitat de trànsit en una determinada zona de la ciutat en una data concreta i una hora determinada. Per a això s'ha entrenat un model d'intel·ligència artificial amb dades històriques d'intensitat de trànsit en tota València que s'han creuat amb factors que afecten diàriament la mobilitat, com la meteorologia o el calendari laboral.

L'eina permet incloure dades de trànsit en processos de planificació de transport urbà com rutes de repartiment, serveis de càrrega i descàrrega i recorreguts d'esdeveniments públics. Estes dades poden contribuir a optimitzar les rutes d'empreses de repartiment, a les quals ofereixen la possibilitat reorganitzar els recorreguts per a evitar les zones més congestionades en un moment o data concretes. A més, compta tant amb un web interactiu on explorar el mapa de trànsit com amb una interfície que facilita la integració amb qualsevol altre programari.

També et pot interessar

stats