Una alternativa ecològica per a les falles pot convertir-se en un material de construcció revolucionari

Els investigadors buscaven un material que substituïra el poliestiré expandit en els monuments fallers.

EUROPA PRESS
EUROPA PRESS

Dos investigadors, que utilitzaven la palla de l'arròs com a material substitut del poliestiré expandit en els monuments fallers, es van topar, de forma inesperada, amb un producte que auguren revolucionari per a la construcció pel baix cost i les excel·lents qualitats ignífugues i aïllants.

Es tracta de l'hyperin, un aïllant tèrmic i acústic, ecològic, amb resistència al foc superior a 240 minuts, regulador de la humitat, versàtil i fàcil de treballar, a més d'econòmic per ser un residu agrícola i que el 2018 el van reconéixer com la millor patent d'Espanya i està a punt d'utilitzar-se en algunes obres, entre elles un camp de refugiats a Mèxic.

Per a crear aquest material es fa una massa mesclant la palla de l'arròs i el plàstic reciclat del que es retira dels oceans. “Després es premsa i s'asseca i es fan motles de 4,5 o 10 centímetres de gruix fins a 0,6 centímetres per a fer rajoles tèrmiques per a sòls radiants”, afig l'enginyera química Ana Blasco.

Un material ecològic

El nou component, que ja té també la patent europea i està en tràmit per a aconseguir la internacional, s'assembla al formigó i està compost de palla d'arròs, la crema de la qual està prohibida a la Comunitat Valenciana, i un 15% màxim de residus plàstics, per la qual cosa continua sent “sostenible i biodegradable”, assenyala l'enginyera.

Blasco i l'arquitecte Tomás Llorente, el seu soci en l'empresa Combustió ECO, han posat “el seu granet d'arena” per a eliminar plàstics en reconvertir els seus residus en producte per a la construcció, ja que l'hyperin “és un material biodegradable, les restes del qual es poden tornar a reciclar i que permet resoldre problemes mediambientals que generen molts maldecaps com la crema de l'arròs o els plàstics als oceans”.

També et pot interessar

stats