Un nou encariment de l’energia castiga encara més la butxaca dels consumidors

L'electricitat assoleix la segona marca més alta de l'any i el preu de la bombona de butà augmenta un 5%

Imatge d'arxiu d'una torre elèctrica
Imatge d'arxiu d'una torre elèctrica

El preu de l’energia torna a pujar i ho fa en dos consums estratègics: l’electricitat i la bombona del butà.

 

L'electricitat ha assolit el segon preu més alt de l'any en el mercat majorista: 74,84 euros per MWh, i és un 3,4% més alt que fins ara. No obstant això, no arriba per només55 cèntims al màxim anual, que va ser de 75,39 euros el passat 12 de setmebre.

 

Els experts atribueixen el fet que el preu estiga recurrentment per damunt dels 70 euros per MWh a l'encariment dels drets d'emissió de CO i a la pujada dels preus del gas natural i el carbó en els mercats internacionals. També ha influÏt la menor aportació de la generació hidràulica i eòlica, la qual cosa obliga a recórrer a les centrals de gas i carbó que produeixen un cost més gran.

La transparència del sistema espanyol de fixació del preu de l'electricitat es troba en el punt de mira, ja que un grapat de grans companyies produeixen i venen tota l'energia i controlen, a més, la quasi totalitat del mercat domèstic.

 

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, té previst comparéixer demà dijous en comissió parlamentària i explicar les circumstàncies que determinen l'increment del preu de l'electricitat i la possible adopció de mesures per a reduir els efectes d'aquestes pujades en la factura dels consumidors i les consumidores.

 

El preu de la bombona de puja creix el 4,96% 

 

El preu de la bombona de butà de 12,5 quilograms, que consumeixen uns huit milions de famílies a Espanya, també ha pujat i encadena un nou ascens consecutiu. Des d’aquest dijous costarà 14,61 euros, un 4,96 % més; és a dir, 69 cèntims més que el juliol, quan es va revisar per penúltima volta.

 

D’aquesta manera, el nou preu del butà passarà a ser de 95,1261 cèntims d'euro per quilogram.

 

Aquest increment es deu a l'ascens en les cotitzacions internacionals de la matèria primera, així com a la depreciació de l'euro respecte als valors de referència del bimestre anterior.

 

El preu de la bombona de butà es revisa bimestralment. El juliol ja va va augmentar un 4,9 % i va arribar a 13,92 euros.

La bombona de butà havia baixat de preu en les revisions de març i maig, disminucions que es van produir després de les pujades consecutives que hi va haver al novembre del 2017 i al gener del 2018, any que va començar amb una pujada de l'1,6 % amb 23 cèntims més.

 

El nou preu estarà vigent durant dos mesos, fins al tercer dimarts de novembre, quan el Ministeri per a la Transició Ecològica el torne a revisar en funció de les cotitzacions internacionals de la matèria primera, el tipus de canvi o els costos de comercialització.

També et pot interessar

stats