Un jutjat de València anul·la les vistes sobre l'impost de les hipoteques

S’han suspés audiències prèvies i vistes a l'espera de la resolució del Suprem.

Un jutjat de València anul·la les vistes sobre l\'impost de les hipoteques
Un jutjat de València anul·la les vistes sobre l'impost de les hipoteques

La magistrada titular del jutjat de primera instància número 25 de València i les quatre jutgesses de reforç encarregades de qüestions hipotecàries han paralitzat tots els procediments en què s'haja de decidir sobre qui paga l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (IAJD), davant de la "greu situació d'inseguretat jurídica" que s’hi ha generat per la diferència de criteri en el Tribunal Suprem.

La decisió s'ha pres després de les actualitzacions i dels nous criteris, aplicats pel Suprem i contraris als establits en la doctrina anterior, sobre el pagament de l'impost extrem. D'aquesta forma, les noves directrius assenyalen que ha de ser el banc qui abone l'IAJD en el cas d'escriptures de constitució de préstec amb garantia.

Inseguretat jurídica

En aquest sentit, el jutjat de primera instància número 25 de València considera que els canvis "provoquen una greu situació d'inseguretat jurídica" perquè la sentència contradiu la doctrina anterior i establix un nou criteri. Al respecte, el jutjat ha decidit suspendre les audiències i vistes afectades per aquesta matèria, així com els procediments ordinaris en els quals  s'exercite una acció de nul·litat de clàusules sobre despeses contingudes en escriptura de préstec hipotecari. Per últim, notificaran la suspensió de cadascuna de les actuacions judicials a les parts en els processos afectats. Les jutgesses afirmen que la seua decisió és "la més responsable donades les circumstàncies exposades" i asseguren ser conscients que aquesta mesura suposarà retards en la tramitació i resolució dels assumptes afectats "amb el consegüent perjudici que açò suposa a les parts".

El 5 de novembre, el ple sobre l'impost hipotecari

El president de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem, Luis María Díez-Picazo, ha convocat per al dia 5 de novembre el ple en què es decidirà qui ha de pagar l'impost de les hipoteques. Segons fonts jurídiques, així ho ha decidit després de reunir-se amb el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i els magistrats que van dictar la sentència que establia que la banca, i no els clients, havia de fer-se càrrec del pagament de l'impost d'actes jurídics documentats en la firma d'una hipoteca. 

L'endemà d'haver-se conegut la resolució l'alt tribunal feia marxa arrere en l'execució de la sentència per a revisar la nova jurisprudència, una decisió sense precedents que es basa "en l'enorme repercussió econòmica i social que comporta". 

També et pot interessar

stats