Un Brexit dur costaria més de 9.000 milions al PIB espanyol en cinc anys

El Banc d'Espanya estima que una eixida sense acord restaria huit dècimes al PIB en aquest període.

Un Brexit dur costaria més de 9.000 milions al PIB espanyol en cinc anys
Un Brexit dur costaria més de 9.000 milions al PIB espanyol en cinc anys

L'eixida del Regne Unit de la Unió Europea sense acord i de manera desordenada restaria més de huit dècimes al creixement de l'economia espanyola en un escenari de cinc anys, a raó d'entre una i dues dècimes a l'any.

Així ho reflecteixen les estimacions fetes pel Banc d'Espanya a partir del model trimestral de l'organisme en un document amb el títol Brexit, balanç de situació i perspectives.

El document recull un exercici d'estimació dels efectes en l'economia espanyola de l'eixida del Regne Unit de la UE, i assegura que un Brexit pactat tindria poc efecte en el PIB espanyol.

L’informe conclou que els costos per a Espanya podrien ser “significatius” depenent de l'escenari que finalment es materialitze, però probablement “no desmesurats”.

En termes dels components del PIB, el major efecte es trobaria en les exportacions, amb un impacte acumulat que suposaria una reducció del 2,6% en cinc anys, que en el cas de les importacions seria de l'1,78%.

Quant al mercat laboral, la reducció del nivell d'ocupació seria similar a l'observada en el PIB, amb pèrdues del 0,77% en cinc anys. Pel que fa a la inversió, aquesta patirà un impacte “substancial”, amb una pèrdua de l'1,15%, molt superior a l'impacte en el consum, que seria del 0,4%.

També et pot interessar

stats