Un any d’acomiadaments col·lectius a la banca: s'hi preveu l’eixida de 15.000 treballadors

Els sindicats denuncien que les entitats s’excusaven abans en la crisi financera per a executar els ERO i ara ho fan en la digitalització. 

Seu de CaixaBank a València, ja amb el nou cartell de la marca
Seu de CaixaBank a València, ja amb el nou cartell de la marca / Rober Solsona (Europa Press)

El sector bancari espanyol es prepara per a un any d'acomiadaments col·lectius. Caixabank, el BBVA, el Banc Santander i Unicaja ja han anunciat que enguany planegen despatxar milers de treballadors i treballadores, que sumarien un total de 15.000 acomiadaments a Espanya. 

Segons el sector bancari, aquests acomiadaments responen a una necessària i profunda transformació obligada per la pressió competitiva que, diuen, s’ha accentuat amb la digitalització de les entitats.  

Des del sindicat UGT indiquen que des de 2008 s'han destruït 98.499 ocupacions en el sector financer, la qual cosa representa un 36,43% de total de la plantilla. El sindicat denuncia aquesta situació de "destrucció massiva d'ocupació" i adverteix que s'està jugant amb la vida de persones i de les seues famílies, immersos ja en una "situació dramàtica" per la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19. A més, critica que els bancs continuen excusant-se per a escometre aquest tipus de procediments, abans en la crisi financera i ara en la digitalització.

Aquestes són les últimes entitats que han anunciat expedients de regulació d’ocupació: 

BBVA. L’últim banc a anunciar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) ha sigut el BBVA, que preveu acomiadar al voltant de 3.000 persones, xifra que suposa un 10% de la seua plantilla. L’entitat s’ha reunit aquest divendres amb els sindicats per a negociar l’acomiadament col·lectiu, que afectarà tant els serveis centrals com a la xarxa comercial a Espanya, que a finals de 2020 tenia 2.482 oficines. 

Caixabank. L’entitat, amb seu social a València, també ha començat la negociació amb els sindicats per a acomiadar entre 7.000 i 8.000 treballadors i treballadores en el marc del procés de reestructuració després de l'absorció de Bankia. La direcció de CaixaBank especificarà als representants laborals quines són les seues necessitats, el detall de les causes i les mesures que pretén dur a terme el pròxim dimarts. 

Banc Santander. Aquest banc reduirà la plantilla en 5.000 persones, vora el 15% de la seua plantilla, encara que els acomiadaments “nets” seran de 3.500 per l’efecte de les recol·locacions de treballadors i treballadores. Segons el balanç de 2020, l’entitat va perdre 8.771 milions d'euros enfront dels 6.515 milions que va guanyar el 2019.

Unicaja. Els sindicats esperen l’eixida de vora 1.500 persones després de la fusió entre Unicaja i Liberbank, que està a l’espera de rebre la llum verda de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i el Ministeri d’Economia per a poder completar-la. 

També et pot interessar

stats