Un 38% menys de melons d’Alger en cinc anys

La superfície de cultiu d’aquesta fruita ha passat de 2.312 hectàrees en 2014 a només 1.347 en 2018, segons un informe d’AVA.

Un 38% menys de melons d’Alger en cinc anys
Un 38% menys de melons d’Alger en cinc anys

És la fruita de l’estiu per excel·lència, i el seu cultiu va gaudir de gran implantació en terres valencianes, però la crisi contínua de preus ha provocat la pèrdua d’un 38% del terreny destinat al meló d’Alger en la Comunitat Valenciana els últims cinc anys. Així ho assegura un informe de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) elaborat a partir de les xifres oficials del Ministeri d’Agricultura. 

Segons l’entitat, la “pràcticament tots” els conreadors d’aquesta fruita associats a AVA-Asaja, i que han sigut consultats sobre el tema, van indicar que aquesta temporada han renunciat a plantar meló d’Alger pels desastrosos resultats obtinguts en els exercicis precedents: l’any passat van percebre entre 5 i 10 cèntims per quilo, quan el cost de producció se situa vora els 20 cèntims, una situació que l’entitat qualifica d’“insostenible”. I les perspectives no són, tampoc, bones: la calor no ha arribat encara a Europa i el consum es retrau, i els mercats es troben proveïts de melons d’Alger procedents de Costa Rica, del Brasil, del Senegal i del Marroc. A Andalusia, la zona productora d’Espanya més primerenca, les cotitzacions han disminuït un 60% els últims quinze dies. 

A més, les collites de meló d’Alger d’Andalusia i Múrcia entren en producció abans que les de la Comunitat Valenciana i, com és lògic, també arriben abans als mercats, un factor que juga en contra del fruit valencià a l’hora de negociar les cotitzacions, més encara perquè poc després també entren en competència directa amb l’abundant oferta que ve de Castella-la Manxa.

També el meló de tot l’any

Aquesta situació podria repicar-se en un altre cultiu, el del meló de tot l’any. També la Comunitat Valenciana va ser potència en la producció de melons i hui dia la superfície que ocupen les seues plantacions és testimonial respecte al conjunt d’Espanya. Representa concretament un 2,6% del total de la producció espanyola, mentre que el meló d’Alger en representa un 11%.  

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, s’ha lamentat per la “contínua” pèrdua de protagonisme del camp valencià en aquests dos cultius i ha demanat solucions polítiques: “tenim unes condicions climàtiques i de sòl idònies, privilegiades, tant per al cultiu del meló d’Alger, com de melons i d’altres productes, i, no obstant això, estem permetent que es perda tot aquest patrimoni d’una manera lamentable”. 

També et pot interessar

stats