UGT i CCOO alerten de les maniobres de Vox per a "manipular i traure partit amb trampes i mentides" de la crisi dels preus

El secretari general de la UGT-PV i la secretària de CCOO-PV han defensat a Les notícies del matí una solució europea a l'escalada dels preus i més protecció a l'ocupació, en la vespra de la manifestació que les organitzacions sindicals convoquen aquest dimecres

23.03.2022 | Entrevista LNM Ana García i Ismael Sáez

Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, convoquen aquest dimecres una manifestació per a "contindre els preus" i "protegir l'ocupació" de l'impacte econòmic de la crisi d'Ucraïna, a la qual també s'han adherit associacions com Uatea, Facua i la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals. No serà aquesta una protesta contra el govern espanyol. Les organitzacions sindicals adopten una "posició d'estat" i s'alineen les reivindicacions amb la posició de l'executiu ―favorable a la intervenció europea en els preus de l'energia― en la cimera que manté el Consell d'Europa aquest dijous, segons han aclarit. Així ho han explicat a Les notícies del matí els secretaris generals de CCOO i la UGT al País Valencià, Ana García i Ismael Sáez.

"La solució [a la pujada del preu de l'energia i els hidrocarburs] ha de ser de la Unió Europea. Fins que Europa no prenga una decisió va ser difícil tallar-lo de soca-rel", ha indicat Ismael Sáez (UGT-PV). Els sindicats temen l'impacte de l'augment dels costos en l'ocupació i reclamen al govern espanyol que reoriente els beneficis "caiguts del cel" a les elèctriques per a compensar o ajudar els sectors més afectats per la pujada del preu de l'energia.

Fins que Europa no prenga una decisió, va ser difícil tallar de socarrel el problema dels preus

Ismael Sáez considera inevitable que la ciutadania assumisca un cert impacte econòmic temporalment, a conseqüència de la posició europea a Ucraïna, si bé reclama "fer un esforç perquè hi haja un repartiment dels sacrificis". "Els sindicats som conscients que estem en una guerra que volem guanyar perquè volem que Ucraïna siga un país sobirà i lliure (...). Les guerres imposen sacrificis. Els ciutadans hem de ser conscients que per a guanyar-la hem de mantindre el bloqueig econòmic a Rússia".

S'ha de fer un esforç perquè hi haja un repartiment dels sacrificis

Ana García (CCOO-PV) ha lamentat tant la inflació "no justificada" del preu de productes bàsics, com també la violència de certs col·lectius, particularment d'algunes plataformes d'autònoms del transport, en les protestes contra l'escalada de preus. La crisi del transport, ha advertit, amaga en realitat una situació de precarietat amb falsos autònoms i falses empreses, a les quals les grans han traslladat els riscos d'explotació a través de subcontractacions. "És una parada, no una vaga i per això els treballadors no poden secundar-la; condemnem la violència que es produeix. Els treballadors assalariats tenen dret a la faena en condicions de seguretat", ha reclamat.

Al tranport hi ha una parada, no una vaga (...) Els treballadors assalariats tenen dret a treballar en condicions de seguretat

Ismael Sáez i Ana García han volgut desmuntar l'argumentari que acompanya protestes com aquesta, recordant que tot i l'escalada els impostos en els hidrocarburs a Espanya són dels menors de la Unió Europea, fins i tot que Portugal, que l'IVA no el paga el transport, sinó la ciutadania, o la contradicció de reclamar ajudes al govern mentre es demana baixar la recaptació via impostos.

Vox està intenta manipular la situació amb mentides i traure partit

Tot, per a advertir del risc d'instrumentalització d'aquesta crisi nouvinguda per part del populisme. Una situació que, segons alerten, ja s'està produint. "Vox ho està intentant, a través de trampes i mentides (...), està intentant manipular la situació i traure'n partit. És una política de com pitjor millor que perjudica els ciutadans", adverteix Sáez. El secretari general de la UGT i la seua homòloga de CCOO han destacat la contradicció que hi ha entre l'acció parlamentària de la dreta ―votant contra la venda a pèrdues al sector agrari, la reforma laboral o el salari mínim― amb el discurs que manté al carrer, particularment en el cas de Vox.

Si el populisme pren força a Europea hi la possibilitat que Putin triomfe

"La UE no té una altra possibilitat de resoldre el problema [dels preus de l'energia] perquè no només es juga l'activitat econòmica, es juga els valors de la llibertat i la democràcia Si aquestes circumstàncies són aprofitades pels populismes hi ha el risc que Putin triomfe, i que les democràcies que tenen opinió pública i publicada es veuen arraconades per eixe populisme que fa més difícil el problema. Si Europa vol defensar els seus valors ha de resoldre els problemes, perquè no siguen utilitzats de manera injusta, tramposa i antipatriòtica", ha explicat Ismael Sáez.

També et pot interessar

stats