La UE aconsegueix un acord pesquer per al 2021 per a l'Atlàntic i el Mediterrani

Espanya accepta una retallada del 5% en les captures de lluç i del 7,5% dels dies de pesca al Mediterrani.

Imatge d'arxiu de pescadors
Imatge d'arxiu de pescadors / Arxiu

Els ministres de Pesca de la Unió Europea han aconseguit un acord sobre la pesca per a la flota comunitària durant el 2021 tant per a l'Atlàntic i el mar del Nord com per al Mediterrani després de més de 21 hores de negociacions, segons acaben d'informar fonts comunitàries. L'acord preveu una retallada del 5% en les captures de lluç en aigües espanyoles i una reducció dels dies d'activitat del 7,5% per a la flota d'arrossegament que pesca al Mediterrani occidental.

El consens entre les capitals europees ha arribat poc després de les huit del matí d'aquest dijous, després d'una llarga jornada de reunions entre delegacions estatals i amb la Comissió Europea sobre els totals admissibles de captures i quotes a l'Atlàntic i el mar del Nord, així com en aigües profundes i el pla de recuperació de la pesca al Mediterrani.

Espanya està "satisfeta" amb el que s’ha aconseguit per al lluç i altres espècies. La delegació espanyola ha aconseguir limitar, a més, la reducció d'activitat plantejada en el marc del pla de recuperació del Mediterrani occidental, que obligaria la flota espanyola a estar amarrada durant setmanes. "Les negociacions han sigut llargues i complicades, però puc qualificar l'acord aconseguit d’un bon acord sobre les possibilitats de pesca per a la flota espanyola l'any 2021", ha assegurat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.

Com a conseqüència del Brexit, en la reunió s'ha deixar a part el repartiment de 119 espècies pesqueres de gestió compartida amb el Regne Unit, inclòs el lluç, el rap o el gall en aigües del nord, a l'espera que concloguen les negociacions i l'eventual acord de pesca. Finalment, els Vint-i-set han acceptat la proposta de la Comissió Europea per a establir amb caràcter provisional un període de transició de tres mesos per als estocs en el qual es prorroguen les possibilitats de pesca d'enguany i es podrà capturar el 25% de la xifra establida per a tot l'any.

Les reunions s'han desenvolupat a tres bandes –entre cadascun dels països, la Comissió Europea i la presidència de la UE, que fins al final de desembre correspon a Alemanya– i també en trobades bilaterals entre els estats membres. Espanya va tindre el dimecres una reunió trilateral i bilaterals amb França, Dinamarca, els Països Baixos i Irlanda.

També et pot interessar

stats