La UE demana a Espanya un pressupost actualitzat per no incomplir els objectius econòmics

Assegura que la falta d'un govern estable pot suposar no arribar als objectius de reducció de dèficit i deute.

La UE demana a Espanya un pressupost actualitzat per no incomplir els objectius econòmics
La UE demana a Espanya un pressupost actualitzat per no incomplir els objectius econòmics

Un informe de la Comissió Europea assegura que el pressupost que va enviar Espanya a la UE a l'octubre corre el risc d'incomplir els objectius de reducció de dèficit i de deute públics previstos per a 2020.

Amb això, Brussel·les opina que la falta d'un govern estable i la pròrroga dels comptes per a 2020 pot resultar en un desviament significatiu de la senda de consolidació fiscal pactada amb la UE. Per això, demana al futur executiu espanyol que remeta un pla pressupostari "actualitzat" amb "mesures addicionals" per a "corregir" aquest risc d'incompliment tan prompte com s'haja format un nou govern.

Espanya no és l'únic país que està en aquesta situació, ja que la Comissió Europea ha adoptat mesures similars per a Bèlgica, França, Itàlia, Portugal, Eslovènia, Eslovàquia i Finlàndia. L'informe de les autoritats europees, no obstant això, apuja el to en el cas d'Espanya i dels altres tres primers països, que tampoc compleixen amb els objectius de reducció de deute públic.

Per contra, Brussel·les ha aprovat els plans pressupostaris d'Alemanya, Irlanda, Grècia, Xipre, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos i Àustria, mentre que creu que els d'Estònia i Letònia compleixen "en termes generals" el Pacte d'Estabilitat i Creixement.

L'execuitu central reitera el seu compromís

Per la seua banda, el govern espanyol assegura que el dèficit públic tancarà enguany en el 2% del PIB, en contra del que opina la Comissió Europea. Reitera així el seu compromís amb la reducció del dèficit i del deute públics, així com la intenció de presentar "com més prompte millor" uns nous comptes públics per a 2020, basats en tres eixos: disciplina fiscal, sensibilitat social i impuls del creixement potencial futur de l'economia espanyola.

A més, l'executiu central subratlla que la Comissió Europea ha indicat que les projeccions fiscals que es recullen en el pla pressupostari estan realitzades a "polítiques constants", sense canvis tributaris, ja que el govern es troba en funcions i que els pressupostos estan prorrogats.

També et pot interessar

stats