La UE debat els pressupostos comunitaris amb una retallada en la PAC en plena crisi del camp espanyol

La proposta per als anys 2021-2027 del president del Consell Europeu, Charles Michel, inclou una reducció del 14% en els fons agraris.

Imatge de portada: Protesta amb tractors aquest dijous durant la cimera de líders de la UE a Brussel·les, Bèlgica

El marc financer plurianual de 2021-2027 –els pressupostos comunitaris–, proposats pel president del Consell Europeu, Charles Michel, inclou una reducció del 14% en els fons de la PAC i d’un 12% en el fons de cohesió. Aquest projecte de comptes comunitaris es debat aquest dijous en una cimera extraordinària de caps d’Estat i de governs comunitaris, que tindrà lloc a Brussel·les.

Espanya, França i Portugal volen que no es retalle la PAC en els pròxims set anys. Per això, el passat dimarts els secretaris d’estat per a la Unió Europea d’aquests tres països es van reunir per a presentar-hi una estratègia comuna.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, també el passat dimarts, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va assegurar que Pedro Sánchez traslladarà que la PAC és una “prioritat absoluta” per a Espanya i va afirmar que l’executiu donarà solucions al sector agrícola i ramader.

Per a Espanya, la PAC és clau, ja que es calcula que al voltant d’un 30% de la renda mitjana dels agricultors i dels ramaders prové d’eixos fons. A més, el sector valencià del cultiu de l’olivera reclama canvis en la PAC, ja que afavoreix els grans latifundis com els que hi ha a Andalusia.

Així, el president del govern espayol, Pedro Sánchez, arriba aquest dijous a Brussel·les per a participar en les negociacions de les perspectives econòmiques amb la resta de líders de la UE amb un repte complicat, ja que la proposta de retallada del pressupost de la PAC coincideix amb les diverses manifestacions que el sector agrícola protagonitza en diverses ciutats espanyoles. 

La cimera extraordinària dels caps d'estat i de governs comunitaris està convocada a les 15:30 hores, però no té hora ni dia de finalització. De fet, la negociació pot allargar-se fins al cap de setmana o, fins i tot, diversos mesos. 

També et pot interessar

stats