UBS acorda comprar Credit Suisse per més de 3.000 milions de dòlars

Després d'un cap de setmana d'intenses negociacions, s'ha arribat a aquest acord entre els dos bancs, el govern, el banc central i l'entitat reguladora

Logotip del banc UBS
Logotip del banc suís UBS / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de març 2023 - 18:48 Actualitzat: 20 de març 2023 - 13:56

El banc suís UBS ha acordat comprar al rival Credit Suisse per un poc més de 3.000 milions de dòlars, després d'un cap de setmana d'intenses negociacions entre els dos bancs, el govern, el banc central i l'entitat reguladora. Com a part de l'acord, les parts han acordat evitar que la decisió de compra se sotmeta al vot dels accionistes d'UBS, segons The Financial Times.

El govern suís ha oferit una garantia de 9.000 milions a UBS per a reduir els riscos de pèrdues en certs paquets d'inversió de Credit Suisse, en què considera que pot trobar problemes. A més, el banc central suís ha anunciat que donarà suport a la fusió posant a disposició liquiditat de fins a 100.000 milions.

Hores després, els principals bancs centrals del món (Banc Central Europeu, la Reserva Federal dels EUA, el Banc del Canadà, el Banc d'Anglaterra, el Banc del Japó, la Reserva Federal i el Banc Nacional Suís) asseguraven liquiditat en dòlars en operacions diàries fins a finals d'abril, a fi d'esmorteir les turbulències del sector. El banc central de Singapur, un dels centres financers més importants d'Àsia, ha confirmat que Credit Suisse "podrà continuar operant (a l'illa) sense interrupcions ni restriccions".

Borses en roig

Els pròxims dies seran decisius per a comprovar com interpreten els inversors aquest colp de timó en favor l'estabilitat del sistema bancari internacional. De moment les principals borses asiàtiques, les primeres a pronunciar-se després d'aquests moviments, han continuat tancant en roig. El Hang Seng, l'índex de Hong Kong, ha perdut un  2,65% mentre el Nikkei del Japó es deixava un 1,42%.

La borsa espanyola ha obert la setmana amb pèrdues del 0,58%, en una jornada de caigudes generalitzades a Europa. La jornada ha començat amb el Brent, el cru de referència d'Europa, baixant el 2,69%, fins als 71,02 dòlars, mentre que els futurs sobre els principals indicadors de Wall Street anticipen pèrdues al llarg d'aquest dilluns de més de l'1%.

El sector financer analitza al detall l'operació de compra per part d'UBS, una entitat que va la Confederació Suïssa va rescatar el 2008 enmig de la crisi financera de llavors, quan es parlava de l'escenari contrari: la possibilitat que Credit Suisse el comprara per a evitar un cataclisme en el sistema financer europeu. Les dues entitats formen part de les trenta considerades de "risc sistèmic" per a la banca global.

La solució menys dolenta

L'aval a la compra de Credit Suisse s'ha decidit després de descartar altres opcions. La ministra de Finances de Suïssa, Karin Keller-Sutter, va confirmar en roda de premsa que el govern va valorar una "nacionalització temporal", un rescat amb ajuda pública o deixar el banc a la deriva, amb l'expectativa d'una fallida, opcions que finalment es van descartar pels riscos per a l'economia suïssa i en el sistema financer mundial. "Realment arribem a la conclusió que (la fusió amb UBS) era l'única solució possible", va indicar la ministra.

L'entitat suïssa està sumida en una crisi de confiança, després de desplomar-se en la borsa poc després de la fallida dels estatunidencs Silicon Valley Bank i Signature Bank, tot i rebre la setmana passada el suport del Banc Central Suís, que li va atorgar un préstec de 50.000 milions.

També et pot interessar

stats