El turisme, un motor econòmic no exempt de riscos

La massificació, però, és un dels riscos que amenaça la singularitat natural i cultural de comarques com la Marina Alta

El turisme és un motor econòmic, però no està exempt de riscos / À Punt NTC

El turisme és un motor econòmic, però no està exempt de riscos. Aquest dimecres, Dia Mundial del Turisme, és moment per a fer un repàs. Segons alerta un informe emés pel Consell Valencià de Cultura (CVC), l'excés de visitants suposa unes conseqüències negatives en la nostra economia. Irene Ballester, vocal del CVC, ha advocat per un turisme més sostenible i respectuós amb el paisatge i el territori. La massificació és un dels perills que amenaça la singularitat natural i cultural de comarques com la Marina Alta, amb la renda per càpita més baixa de la Comunitat Valenciana. "Som una comarca on el turisme és ben rebut, però hi ha altre tipus de turisme", ha incidit Ballester.

En el punt de mira està la pressió urbanística. Benito Mestre, president del Cercle Empresarial de la Marina Alta, coincideix en l'excessiva dependència del turisme i l'atribueixen a la falta d'iniciativa pública. “Portem més de quinze anys sense alternativa de vivenda social”, ha apuntat.

L'efecte crida en les xarxes socials ha reobert també el debat del control a les zones naturals sensibles. Com explica Joseba Rodríguez, geògraf i tècnic ambiental, "fa molt de temps quan t'agradava un lloc ho parlaves amb el veí o el familiar. És una manera lenta i humana en què a poc a poc es dona a conéixer un lloc. Però en el moment que comencen les xarxes socials, això es dispara", ha alertat. El Consell Valencià de Cultura insta les institucions a protegir la Marina Alta perquè continue sent un paradís, sostenible i autèntic.

El turisme nacional, per darrere del visitant estranger

En l'àmbit de la Comunitat Valenciana, la incidència es reflecteix sobretot en el turisme exterior. Al llarg del 2023, més de 5.700.000 viatgers han triat aquesta autonomia per a gaudir de les seues vacances, un 7% més que el 2019, l’any anterior a la pandèmia.

Pel que fa al turista espanyol, la recuperació no ha sigut tan evident. En el primer semestre hi han arribat 8.230.000 persones, una xifra un 8% inferior a la del 2019. El nostre territori es manté com la tercera comunitat preferida pels turismes nacionals, després d'Andalusia i Catalunya. L’aportació del turisme en l'any 2021 al producte interior brut era de l'11%.

També et pot interessar

stats