El TSJCV avala la llibertat dels viticultors per a triar la denominació d'origen

Desestima un recurs de les denominacions protegides d'Utiel-Requena i d'Alacant contra la de València.

El TSJCV avala la llibertat dels viticultors per a triar la denominació d\'origen
El TSJCV avala la llibertat dels viticultors per a triar la denominació d'origen

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana s'ha pronunciat a favor de la denominació d'origen protegida (DOP) de vins de València en el conflicte de territoris que manté amb les d'Utiel-Requena i d'Alacant. En una sentència l'òrgan judicial avala la continuïtat de la DOP de València i nega que pretenga "suplantar ni absorbir" les altres denominacions d'origen.

El conflicte emana de la modificació del reglament de la DOP València el 2011 per la Conselleria d'Agricultura, que va motivar el rescurs de les altres denominacions d'origen per una presumpta cessió il·legal de superfície o territori a la de València. Les denunciants al·legaven una falta de vincle entre la demarcació geogràfica i el nom protegit.

El tribunal considera vàlids els acords subscrits des de finals dels 80 per les DOP d'Alacant i Utiel-Requena per a demanar que els seus termes municipals estigueren inclosos en la de València i recorda que aquesta cessió de superfície, que va quedar aprovada el 2010 en l'orde original de la DO de València, no va patir cap recurs. A més, assenyala que existeix un posicionament favorable de la UE en aquest sentit.

Una figura d'adscripció voluntària

En un comunicat per a informar d'aquesta decisió judicial, el president de la DOP València, Cosme Gutiérrez, ha explicat que una denominació d'origen és una figura de qualitat d'adscripció voluntària per a viticultors i cellers. Una registre "que no lleva territoris, sinó que confereix drets”.

També et pot interessar