La transformació digital posa a prova el mercat laboral

Segons la Universitat d'Oxford, el 47% dels llocs de treball que coneixem hui dia desapareixeran d'ací a 20 anys.

La progressiva implantació de l'automatització en el treball tindrà gran impacte en l'estructura del mercat laboral
La progressiva implantació de l'automatització en el treball tindrà gran impacte en l'estructura del mercat laboral

Els robots arriben per a quedar-se en el mercat laboral. És l'anomenada indústria 4.0 o indústria intel·ligent, que suposa una nova manera d'entendre les relacions laborals basada en la digitalització. 

Cuiners, cambrers o ajudants de professor són algunes de les professions que podran ser substituïdes per la intel·ligència artificial de les màquines. De fet, un informe de la Universitat d'Oxford adverteix que el 47% de llocs de treball que coneixem hui en dia desapareixeran d'ací a 20 anys a causa de la transformació digital. Segons els experts, són els treballs repetitius els que estan en el punt de mira. 

Però no s'ha de témer per la pèrdua de llocs de treball, ja que la desaparició de professions més tradicionals està vinculada a l'obertura d'un ventall de possibilitats. La inversió en la indústria 4.0 i l'automatització, de fet, té beneficis: "No ha suposat una reducció de la plantilla, sinó un augment del volum de la producció i la flexibilitat", ha confirmat a À Punt Mèdia Mariano Girona, responsable de processos industrials de Quimi Romar.

"Els resultats que la indústria 4.0 està obtenint, ara mateix, en les empreses valencianes són: reducció dels problemes de qualitat en un 20% i dels costos totals en un 5%", explica Diego Sáez de Eguilaz, conseller delegat de MESbook.

A més d'incrementar la productivitat, la tecnologia pot tindre altres repercussions positives en les empreses. CCOO-PV crida a aprofitar la transformació digital per a "garantir millors condicions de treball mitjançant la negociació col·lectiva i la governança en les relacions laborals". Daniel Patiño, responsable d'Acció Sindical de CCOO-PV, alerta també que la transició ha de ser "justa" i ha de procurar no deixar "ningú pel camí". 

Noves professions

La progressiva implantació de l'automatització i la digitalització en el treball tindrà un gran impacte en l'estructura del mercat laboral, ja que provocaran la proliferació de noves professions. 

Es calcula que el 80% dels xiquets i xiquetes que ara tenen 8 anys treballaran en el futur en faenes que encara no existeixen. Les claus per a no quedar-se fora d'un mercat laboral cada vegada més competitiu i canviant és la formació en habilitats digitals i tindre la capacitat d'adaptar-se als canvis: els professionals més buscats per les empreses seran els que aporten valor. 

La demanda, per tant, existeix: els experts comptabilitzen fins a 200.000 llocs de treball que encara no estan coberts a Espanya per falta de formació en noves tecnologies, i s'espera que, en els propers 5 anys, la xifra arribe als 3 milions, i als 20 en el conjunt d'Europa.

També et pot interessar

stats