Tractorada multitudinària a València en defensa del futur del camp

1.000 vehicles i 20.000 persones han participat en la protesta, segons l'organització.

Milers d'agricultors, ramaders i apicultors han recorregut els carrers del centre de València

El camp valencià ha pres els carrers de València, secundat per una tractorada multitudinària, per a exigir als polítics que prenguen mesures "ja" per a garantir el futur del sector que està en una situació "insostenible". Segons l'organització, 1.000 tractors i 20.000 persones han participat en una manifestació pel futur del camp i la ramaderia que han qualificat "d'històrica". Volen marcar "un punt d'inflexió" en la lluita per la viabilitat del sector.

La manifestació ha estat secundada per les organitzacions més representatives del sector a la Comunitat Valenciana, la Unió de Llauradors, Asaja Alacant-Joves Agricultors, la Federació Provincial d'Agricultors i Ramaders de Castelló (Fepac-Asaja) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV).

La marxa ha començat al voltant de les 11:00 hores amb un tractor que transportava dos tarongers, que van ser tallats com a símbol de l'"asfixiant i desesperada" situació perquè passa el sector. A continuació un cotxe amb dos altaveus anava recordant totes les peticions dels agricultors i sis tractors més, en fila de dos i amb cartells que reivindicaven “L'agricultura no es tira al fem”, “Nosaltres donem menjar, els polítics ens maten de fam” o “L'Agricultura és cultura i no un esport d'aventura”.

A continuació milers d'agricultors, ramaders i apicultors arribats en autobusos de les tres províncies han recorregut els carrers del centre per a exigir enfront dels abusos de les multinacionals, uns preus justos per als seus productes que els permeten viure amb "dignitat" perquè amb els actuals no els dona ni per a "malviure". La protesta l'han tancada centenars de tractors.

Els manifestants han il·lustrat la seua "desesperada" situació amb cartells en els quals es llegia: “Del camp no es pot viure però de l'agricultor sí”, “L'agricultura se’n va a la sepultura”, “SOS Agricultura”, “No a l'entrada de productes de tercers països en plena campanya” o “Ramader perdut, poble i territori venut”. Així, ho ha explicat José Manuel Latorre, un agricultor d'Albalat de la Ribera, que ha lamentat que "estem venent les nostres taronges més barates que fa 40 anys".

En acabar la manifestació els representants de les organitzacions han traslladat les seues demandes a la nova delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero.

Aguado: "Aquesta manifestació significarà un abans i un després"

Sobre aquest tema, el president d'Ava-Asaja, Cristóbal Aguado, ha exigit que es deixe d'utilitzar els agricultors valencians com a "moneda de canvi" a la UE per a aconseguir acords beneficiosos però que per al sector suposen "la ruïna". "Aquesta manifestació significarà un abans i un després i els polítics de tots els partits, que han de començar a atendre les necessitats del camp", ha reclamat.

De la mateixa manera, Carles Peris, de la Unió de Llauradors, ha reivindicat que es canvie una legislació que en l'actualitat "només beneficia les grans multinacionals". Per la seua banda, el secretari d'organització de l'UPA, Ricardo Bayo, ha exigit als polítics "preus justos" que els permeta "viure amb dignitat" del seu treball.

Puig exigeix el suport de l'Estat i Europa davant de la competència deslleial agrària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per una "nova regulació que garantisca que l'agricultura siga possible amb dignitat" i ha exigit el suport de l'Estat i d'Europa perquè "no hi haja competència deslleial com estem patint". El president ha indicat que és una "ambició lògica de tota la societat valenciana que els agricultors no queden exclosos de la cadena de valor".

El cap del Consell ha mostrat la seua "esperança absoluta en el sector" que, enguany, "malgrat les dificultats dels cítrics, hem crescut un 4% en les exportacions i la balança comercial ha millorat un 5%", per tant, ha dit "en circumstàncies difícils la nostra capacitat de presència en el món és cada vegada major".

Suport de tots el grups polítics

A la manifestació també han acudit representants polítics per a donar-hi suport. La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha assenyalat que portaran al pròxim ple una declaració institucional en suport de totes les reivindicacions del sector i ha oferit al president Puig "fer un front comú" en defensa del camp valencià perquè està "en perill".

El diputat socialista, David Calvo, ha destacat que es tracta d'una causa "absolutament justa", però ha explicat que la situació del sector "no és una crisi puntual sinó estructural que ve de moltes dècades arrere". Per la seua banda, el diputat nacional de Compromís Joan Baldoví ha demanat al govern espanyol que el suport al sector "no siga flor d'un dia".

Beatriz Gascó, de Podem, ha mostrat el seu suport al sector per a aconseguir la regularització de l'Agricultura, mentre que el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha recalcat que el seu partit "continuarà treballant des de totes les institucions per a donar suport a l'agricultura i la ramaderia". El diputat autonòmic de Vox José Luis Aguirre ha coincidit que la situació és "límit i cal prendre mesures de manera urgent".

També et pot interessar

stats