El tracte desigual de l'acord UE-Mercosur per als productes valencians

L'Uruguai, l'Argentina, el Paraguai i el Brasil suposen un mercat de 260 milions de consumidors.

El tracte desigual de l\'acord UE-Mercosur per als productes valencians
El tracte desigual de l'acord UE-Mercosur per als productes valencians

La Unió de Llauradors ha alertat aquest dijous que les importacions d'arròs als mercats de la Unió Europea procedents dels països de Mercosur suposaran una nova amenaça als productors valencians. Segons l'organisme, s'espera que els països que el componen (l'Uruguai, l'Argentina, el Paraguai i el Brasil) exporten unes 60.000 tones anuals d'arròs sense cap classe d'aranzels.

Segons l'organització agrària, des de l'any 2015, les importacions d'arròs han passat de 54.846 tones a les 165.885 de l'any passat, en què l'Uruguai en va ser l'exportador principal, i sense aranzels. Així mateix, assenyala que l'Uruguai compta amb un gran conglomerat d'empreses, disposa d'una infraestructura industrial i tecnològica d'última generació i d'una capacitat de processament anual de més de 600.000 tones d'arròs, gràcies a nou plantes industrials situades en els punts més estratègics de la seua conca arrossera.

La Unió insisteix en la necessitat de realitzar estudis d'impacte econòmic sobre els sectors "més sensibles" de l'acord amb Mercosur per a conéixer els efectes a mitjà i llarg termini sobre els productors del sector.

En aquest sentit, l'eurodiputada valenciana Inmaculada Rodríguez-Piñero ha assegurat que l'acord és globalment positiu per a la Comunitat Valenciana, en especial per a la indústria manufacturera, però ha reconegut que s'han de preveure els riscos per a la citricultura i la indústria de l'arròs valencià. A més, ha anunciat que l'acord preveu un fons de compensació de mil milions d'euros per als sectors més sensibles.

També et pot interessar

stats