Com és el tractament en fred que s’aplicarà a les taronges que s’importen d’Àfrica?
Des de juny, els cítrics hauran de sotmetre’s a baixes temperatures des que ixen del port d’origen i durant la travessia més de vint dies
Brussel·les ha cedit finalment a les pressions dels llauradors valencians, una de les seues reivindicacions històriques, i ha aprovat el tractament en fred per als cítrics que s’importen des de fora de la Unió Europea. Però, quan començarà a implantar-se aquesta mesura? En què consistirà?
Aquest acord entrarà en vigor a partir de juny per a les taronges procedents sobretot de Sud-àfrica i de països com Zimbàbue, perquè són països on s'ha declarat la presència de coneguda com la falsa sarna, una plaga que afecta els cítrics. Els cítrics d’aquests dos països arriben als ports del nord d'Europa.
El procés s'iniciarà abans d'abandonar el port
En una primera fase, els carregaments de cítrics africans estaran obligats a un pretractament en fred a 5 graus en el port d'origen.
Posteriorment, durant la travessia, el producte s’haurà de sotmetre a un tractament d’entre 1 grau sota zero i 2 graus durant 25 dies, fins a arribar als ports de destinació a Europa.
Per a supervisar que aquest tractament es du a terme, hi haurà un control amb sensors de registre de temperatures, que estaran disponibles de manera immediata, i un percentatge de les partides exportades es rastrejaran i s'inspeccionaran per a comprovar que estan lliures de plagues.
A partir del 2023, nou sistema
A partir de l'any que ve, la normativa del tractament canviarà. Els exportadors sud-africans podran triar entre dues opcions per a enviar la fruita refrigerada: un tractament en fred d'entre menys 1 i 0 graus durant 16 dies o un altre d'entre 1 grau sota zero i 2 graus durant 20 dies.
El tractament en fred està avalat per un informe científic de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, que va denunciar el descontrol de la plaga en els cítrics de Sud-àfrica i el seu risc per a la producció europea.
Més llegit
-
La Generalitat destinarà 163 milions d’euros per a mantindre l’educació gratuïta de 0 a 3 anys el curs que ve amb ajudes entre 300 i 460 euros
-
El PP del Parlament Europeu anuncia que alçarà el veto al debat sobre la dana a l'Eurocambra
-
La presidenta dels biòlegs: “No és una solució centrar-nos només en la construcció d’infraestructures, hem d’anar a les causes”
-
Reallotjar el veïnat de zones inundables i reduir obra d'asfalt: consells dels biòlegs després de la dana
-
Feijóo, sobre el pacte de Catalunya: “Els diners dels espanyols no són per a finançar el temps en el govern de cap president”
-
La Generalitat qualifica d'inconstitucional "el contingent separatista català" i demana tornar al consens del Consell de Política Fiscal i Financera
Més vist
Més escoltat
-
14.07.2025 | Nova edició de l’Expedició Juvenil Cavanilles per la comarca de la Serrania
-
15.07.2025 | València Port Horitzó 2030; El port, motor sostenible al mediterrani
-
15.07.2025 | Les notícies del migdia
-
15.07.2025 | Amunt i avall | Quarta Part
-
13.07.2025 | Les notícies de migdia cap de setmana
-
13.07.2025 | Fora de cobertura