El taulell reclama al govern espanyol un estatut del consumidor de gas intensiu

El preu del material redueix la competitivitat del sector a escala internacional.

VÍDEO | El taulell reclama al govern espanyol un estatut del consumidor de gas intensiu

El sector del taulell, concentrat a les comarques del nord, ha augmentat les exportacions un 2% entre gener i març d'enguany respecte al mateix període de l'any passat a pesar de l'efecte negatiu del proteccionisme i el creixent cost del gas i la llum.

Destaca especialment l'augment de les vendes als Estats Units (10%) i l'Aràbia Saudita (21%), un creixement que el president de l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER), Vicente Nomdedéu, ha atribuït a la imposició de més aranzels per part de Trump o mesures "antidúmping".

En el pla europeu, el creixement més gran s'ha donat en el mercat del Regne Unit, pel "temor dels compradors a un Brexit dur que encarisca el producte", ha explicat Nomdedéu. 

El preu del gas redueix la competitivitat del sector

Les vendes internacionals han suposat en 2018 un 75% dels ingressos del sector de la ceràmica. De fet, Espanya és el principal exportador en volum de la Unió Europa i el segon del món. Per a mantindre el nivell de competitivitat, ASCER reclama al govern central un estatut de consumidors de gas intensiu, ja que el gas suposa un 13% dels costos de la indústria, cosa dificulta la seua competitivitat en l'exterior.

El president de la patronal ha mostrat la seua preocupació per l'efecte que poden tindre la desacceleració econòmica mundial o les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units.

Aranzels del 60% a Algèria

Un dels països on la indústria s'ha vist perjudicada és el mercat algerià, on s'han imposat aranzels del 60% al producte, la qual cosa s'ha traduït en un descens del 83% en les exportacions a aquest país.

En el mercat espanyol, la indústria ceràmica manté els ritmes de creixement de l'any passat amb un creixement del 7% fins ara enguany.

També et pot interessar

stats