La tarifa elèctrica del mercat lliure, un 64% més cara que la regulada

Un informe de Facua revela diferències que arriben als 28 euros en la tarifa mensual de desembre.

Facua revela diferències de 28 euros en la tarifa mensual de desembre
Facua revela diferències de 28 euros en la tarifa mensual de desembre / Europa Press

Les tarifes elèctriques del mercat lliure són fins a un 64% més cares que les del mercat semiregulat del preu voluntari per al xicotet consumidor (PVPC), segons l'últim estudi comparatiu realitzat per Facua-Consumidors en Acció. L'informe, que analitza deu comercialitzadores privades des de desembre i fins al 8 de gener, mostra que els consumidors en règim de mercat lliure paguen fins a 28 euros més en la factura de la llum.

En concret, el rebut d'un usuari amb 4,4 kW de potència contractada i 366 kWh d'energia consumida seria de 64,62 € amb la tarifa mitjana PVPC del mes passat, enfront dels 92,32 € que pagaria amb la tarifa del mercat lliure de Feníe Energía, la companyia amb el preu més car.

En segon preu més car l'ofereix Iberdrola, amb 90,76 € de mitjana, seguida per Holaluz (87,10 €), CHC Energía (83,79 €), Som Energia (83,21 €), Lucera (81,81 €), Repsol (80,49 €), Cepsa (75,01 €), Endesa (75,01 €) i Naturgy (72,17 €).

Al desembre, l'electricitat va ser més barata

No obstant això, l'estudi recorda que el preu de l'electricitat durant el mes de desembre passat per a determinar el preu mitjà de la tarifa PVPC va ser més baix de l'habitual a conseqüència d'una meteorologia més favorable a les energies renovables, que abarateixen la factura de la llum.

Així mateix, es destaca que les diferents comercialitzadores poden aplicar descomptes o tarifes planes que s'adapten més al consumidor i que poden suposar un estalvi en la factura de la llum, així com comptar amb períodes de discriminació horària en el qual el preu de l'electricitat és més barat o més car depenent de les hores en què se’n faça ús.

En cas de voler canviar a una tarifa semiregulada, Facua recorda que les principals comercialitzadores de referència del mercat lliure també exploten el PVPC.

També et pot interessar

stats