El Suprem resol que no es poden imposar les vacances al treballador si abans les triava lliurement

La sentència assenyala que la pràctica duta a terme durant anys implica l’existència d’una “condició més beneficiosa” per als treballadors.

Imatge d'arxiu del Tribunal Suprem
Imatge d'arxiu del Tribunal Suprem / Europa Press

La sala social del Tribunal Suprem ha dictat una sentència en la qual estableix que les empreses no poden imposar als treballadors els períodes de les seues vacances, si abans les triaven lliurement. Segons la sentència, la pràctica duta a terme durant anys implica "l’existència d’una condició més beneficiosa” per als treballadors.

La sentència parteix d’un recurs presentat per l’empresa Valoriza Facilities (Sacyr) contra una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) que desestimava el recurs de la companyia i donava la raó als representants dels treballadors.

Aquests havien presentat prèviament en el jutjat social número 8 de Màlaga una demanda de conflicte col·lectiu que denunciava que als 161 treballadors fixos discontinus que prestaven serveis per a Valoriza a la Universitat de Màlaga se’ls va limitar la llibertat d’elecció de les seues vacances a partir de 2015, quan l’empresa decideix, unilateralment, imposar els períodes de gaudi d’aquestes. El jutjat va condemnar a l’empresa a continuar concedint el gaudi de les vacances als treballadors afectats tal com es feia abans de 2015.

Condició més beneficiosa per als treballadors

L’argument és que el conveni col·lectiu que emparava els treballadors denunciants (el de neteja d’edificis i locals de la província de Màlaga) assenyala que totes les condicions econòmiques i d’una altra índole s’estableixen “amb caràcter de mínimes”, per la qual cosa les condicions implantades en les diferents empreses que impliquen “condicions més beneficioses” a les establides en el conveni “subsistiran per a aquells treballadors que anaren gaudint-les”.

Aquesta condició o millora, subratlla la sentència, no pot ser eliminada de manera unilateral sense seguir el procediment formal previst per a això: la modificació substancial de condicions de treball recollida en l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors.

També et pot interessar

stats