El Suprem reconeix el complement de maternitat també en les pensions dels homes jubilats i amb caràcter retroactiu

La compensació, que des de 2015 s'aplicava en les pensions de les mares jubilades, va ser considerada discriminatòria pel tribunal de la UE

Un pensionista en un banc, en una imatge d'arxiu
Un pensionista en un banc, en una imatge d'arxiu / Bruno Martins (Unsplash)

El Tribunal Suprem ha reconegut als homes el complement de maternitat que s'estava aplicant de manera retroactiva en les pensions contribuives de les dones jubilades.

Aquest complement, que incrementa la quantia de les pensions un 5% en cas de tindre un fill, del 10% amb dos, i dels 15% en cas de quatre o més fills, s'aplicava des de 2015 per a compensar l'impacte de la maternitat en la carrera professional de les dones, sovint obligades a demanar reduccions de jornada que en penalitzaven la cotització.

No obstant això, el passat 16 de febrer la sala quarta del Suprem va avalar el reconeixement de la prestació també als homes que hagen estat en una situació similar a les que es demanava per a concedir la prestació a les dones jubilades. La sentència es farà pública en els pròxims dies, segons ha avançat en un comunicat el Consell General del Poder Judicial.

La decisió s'ha pres a instàncies del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que al desembre de 2019 va rebutjar el complement per la discriminació de sexe que suposava negar-lo als homes que complien els mateixos requisits que les beneficiàries. 

La Seguretat Social espanyola entenia que l'extensió del dret del complement als homes s'havia de reconéixer a partir de la publicació de la sentència del TJUE en el Diari Oficial de la Unió Europea. No obstant això, la sala ha establit que es faça amb efecte retroactiu. 

També et pot interessar

stats