El Suprem rebutja l'ús de permís retribuït per a anar al metge amb familiars no dependents

Ratifica que els treballadors no tenen dret a emprar les hores de permís per a acompanyar al metge a familiars llevat que tinguen un grau de dependència o estiguen a càrrec seu

Sala d'espera d'un centre de salut
Sala d'espera d'un centre de salut / Efe

El Tribunal Suprem ha ratificat que els treballadors no tenen dret a emprar les 35 hores de permís retribuït per a acompanyar al metge familiars de primer grau llevat que tinguen un grau de dependència o estiguen efectivament a càrrec seu.

En la sentència, la sala social desestima un recurs dels sindicats contra una decisió de l'Audiència Nacional de 2021, que ratifica en tots els seus punts.

El conflicte es remunta a 2021, quan FS-CCOO va presentar una demanda de conflicte col·lectiu en l'empresa d'atenció telefònica Servinform perquè es declarara el dret dels treballadors al gaudi de les 35 hores per a acompanyament al metge del pare o la mare, sense que siga necessari que estiguen a càrrec de la persona treballadora.

El conveni de les empreses d'atenció telefònica disposa que el personal tindrà dret a l'ús de fins a 35 hores retribuïdes a l'any, per a assistir a consultes de metges de la Seguretat Social, i s'ha d'avisar amb la major antelació possible i presentant la justificació oportuna.

L'empresa no permetia l'ús de les 35 hores llevat que el familiar fora efectivament dependent. L'Audiència Nacional va desestimar la demanda, i ara el Suprem ratifica la decisió.

Manca de sentit pretendre que el permís s'estenga a estos familiars (pensem en fills majors de 18 anys o en pares que no estan a cura del treballador), ja que ampliaria de mode abusiu l'ús d'este permís que és retribuït amb càrrec a l'empresari.

La necessitat de conciliar es palesa quan existeix dependència entre la persona que necessita l'assistència mèdica i el treballador. De manera que quan el pacte es refereix a persones dependents a càrrec de la persona treballadora, este requisit l'han de complir tots els familiars en primer grau del treballador: fills i pares que acudeixen al metge.

Però "manca de sentit", indicava l'Audiència Nacional, pretendre que el permís s'amplie a estos familiars (pensem en fills majors de 18 anys o en pares que no estan a cura del treballador).

Reconéixer el dret a l'acompanyament al metge del pare o la mare, sense que siga necessari que els mateixos estiguen a càrrec de la persona treballadora, ni siguen dependents, "ampliaria de mode abusiu l'ús d'este permís que és retribuït amb càrrec a l'empresari", afigen els magistrats.

També et pot interessar

stats