El Suprem estableix que els bancs han de pagar els impostos d'una hipoteca

La jurisprudència canvia en favor dels compradors d'habitatges, que fins i tot podran reclamar.

El Tribunal Suprem insta les entitats a pagar els impostos d'aquest tràmit
El Tribunal Suprem insta les entitats a pagar els impostos d'aquest tràmit / Europa Press

Els impostos derivats de la inscripció d'una hipoteca aniran a càrrec del banc i no del client, segons la nova doctrina del Tribunal Suprem. L'alt tribunal ha eliminat un article de la norma anterior i ha establit que l'impost que pesa sobre les escriptures públiques d'hipoteques han de ser assumits pel banc i no per la persona que demana la hipoteca. Aquesta modificació anul·la un article del reglament de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats que els afectats consideren "abusiu".

El Tribunal Suprem afirma que el màxim interessat en la formalització de l'escriptura és el banc i insta les entitats a pagar els impostos d'aquest tràmit necessari per a l'obtenció d'un habitatge. Aquesta decisió pot marcar un precedent als recursos judicials, ja que suposarà la possible reclamació de totes les persones que van pagar aquesta quota durant el 2014 fins a l'actualitat, que no han prescrit encara. 

Els jutges tenen en compte la solidesa dels arguments esgrimits pel recurs, i afigen que és necessari una reforma d'aquesta doctrina "perquè entenem que qui està obligat al pagament del tribut en aquests casos és el creditor hipotecari". L'aprovació d'aquesta reforma ha comptat amb el vot particular d'un magistrat que era partidari de mantindre la jurisprudència anterior, que deia que era el client i no el banc la persona que havia de pagar aquest impost.

També et pot interessar

stats