El Suprem anul·la el Pla Hidrològic del Tajo per no fixar cabals ecològics en tres punts

L’administració haurà de fixar nous índexs, que modificaran els límits del transvasament al Segura

Riu Tajo
Riu Tajo / Efe.

El Tribunal Suprem ha anul·lat el Pla Hidrològic del Tajo per no fixar cabals ecològics a Aranjuez, Toledo i Talavera de la Reina. L’alt tribunal ha declarat nuls diversos articles, segons ha donat a conéixer la Plataforma en Defensa dels Rius Tajo i Alberche, a Talavera de la Reina, que va interposar recurs l’any 2016.

L'Administració General de l'Estat, a través de la Confederació Hidrogràfica del Tajo, haurà de fixar aquests règims de cabals ecològics al Tajo i la resta de rius de la conca, d'acord amb la legislació vigent que ha incomplert.

Segons exposa la plataforma que va interposar el recurs, aquestes demandes s'anteposen a les del transvasament Tajo-Segura, de manera que, una vegada fixats segons la sentència els cabals ecològics amb tots els seus components, el règim d'explotació del transvasament haurà d'adaptar-s'hi. 

Els ecologistes assenyalen que serà també necessari augmentar els llindars de reserves no transvasables als embassaments de capçalera per damunt dels 400 hm³ que estableix la legislació.

Des de les plataformes i associacions ciutadanes que van interposar la demanda han valorat molt positivament aquesta sentència i la consideren “una fita en la conservació i recuperació ambiental del Tajo i els seus rius".

Els regants del sud, tranquils

El president de la Federació de Regants de la Comunitat Valenciana (Fecoreva), Pepe Andújar, ha explicat a À Punt Mèdia que s'ha llegit la sentència i explica que "senzillament posa en marxa el que ja es deia en 2001 sobre posar un cabal ecològic als rius". 

Segons la seua opinió, com que, habitualment, passa entre dues i tres voltes més aigua que la que el cabal ecològic marcaria, l'anul·lació no marcaria, en principi, el transvasament al Segura. "Això no perjudica ningú. El Suprem vol garantir que el riu porte un cabal fix", ha remarcat. 

De fet, apel·la al fet que es fixe i es complisca el cabal que la Confederació Hidrogràfica determine. En tot cas, "hem de vigilar quina és la quantitat que es marque i que es tinguen en consideració també les diferents èpoques i necessitats de l'any".   

També et pot interessar

stats