Suport unànime de les Corts al decret dels primers 160 milions d’ajudes als sectors afectats per la crisi

L’oposició aprova la iniciativa, encara que adverteix que les subvencions són “insuficients” i arriben tard.

El conseller Vicent Soler durant la seua intervenció a les Corts aquest dijous
El conseller Vicent Soler durant la seua intervenció a les Corts aquest dijous / Corts

Suport unànime dels grups parlamentaris valencians al decret llei que regula les “ajudes Parèntesi” de 160 milions, incloses dins del Pla Resistir, i destinades als sectors més afectats per les restriccions de la pandèmia. El decret llei es votarà aquest dijous, en la segona sessió del ple i després de la sessió de control al president i als membres del Consell.

En el primer ple ordinari del període de sessions, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha sigut l’encarregat de defendre el decret, el primer que desenvolupa el Pla Resistir, que suma més de 400 milions, que seran ampliables en funció de les necessitats, i al qual s'han adherit ja tots els ajuntaments que poden ser beneficiaris de l'ajuda.

Aquestes ajudes Parèntesi, que es gestionaran a través dels ajuntaments, beneficiaran uns 44.000 autònoms i 21.000 empreses. Rebran una ajuda directa de 2.000 euros per autònom o empreses amb menys de 10 empleats, que s'incrementarà en 200 euros addicionals per cada empleat al seu càrrec. Dels 160 milions, la Generalitat n’aportarà cent; les diputacions provincials, 36, i els ajuntaments, 24.

Vistiplau de l’oposició, encara que les considera “pedaços”

L'oposició (PP, Ciutadans i Vox) ha donat suport a la convalidació del decret perquè considera que aquests sectors necessiten ajudes urgents, però han advertit que els fons previstos són “pedaços” i “insuficients”, de manera que no impediran la fallida de milers d'empreses i autònoms.

En aquest sentit, el diputat popular Juan Carlos Caballero ha assenyalat que els sectors més perjudicats per les restriccions no necessiten una “pla almoina”, sinó “deixar de ser espoliats a impostos que no poden pagar si no treballen”, i ha assegurat que els negocis perjudicats no tenen la culpa de la situació en la qual es troba la Comunitat Valenciana. “La culpa és de Ximo Puig i de la negligent i criminal falta de gestió sanitària del seu govern”, ha denunciat Caballero.

Així mateix, el diputat popular ha demanat la dimissió del conseller per “mentider”, ja que les ajudes als ajuntaments no seran al 0% d'interés, sinó al 0,9%, segons “la confirmació de pagaments” de 180.000 euros que ha rebut un ajuntament.

Ciutadans, preocupats pels terminis de cobrament

Per la seua banda, Ruth Merino, de Ciutadans, s’ha mostrat preocupada per saber “quant tardaran a cobrar” els beneficiaris unes ajudes que “arriben tard”. Merino creu que és necessari compensar a aquests sectors “de manera justa i suficient” perquè, després d'11 mesos de crisis, “què suposen 2.000 o 4.000 euros?”.

Des de Vox, la diputada Ana María Cerdán ha avançat que donaran suport a la convalidació del decret, a pesar que no els agraden “les misèries” que donen a empreses i autònoms, i que es deixen fora molts treballadors.

En canvi, els grups del Botànic han destacat l'esforç de la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments perquè les ajudes puguen activar-se de manera ràpida. Així mateix, han defés que el Consell ha pres “decisions difícils per a salvar vides, però les ha acompanyades amb mesures per a ajudar els sectors afectats”.

També et pot interessar

stats