Sostre de vidre també en el sector cooperatiu agroalimentari valencià

El 45% dels llocs de treball del sector estan ocupats per dones, només 35 dones ocupen càrrecs de direcció o gerència

Imatge d'una dona damunt del seu tractor / À Punt NTC
Marta García
15 d'octubre 2021 - 17:57

En el Dia Internacional de la Dona Rural, un informe cooperatiu agroalimentari valencià revela que en l'àmbit laboral el 45% dels llocs de treball estan ocupats per dones. Si ens fixem en el nombre de sòcies el percentatge baixa al 26%. Com passa en molts altres sectors, hi ha sostre de vidre, és a dir, a mesura que puja la importància dels llocs de decisió, les dones desapareixen.

Un total de 184 dones formen part dels consells rectors, el que representa només un 7% del total. I si continuem pujant, són només 35 les dones que actualment ocupen càrrecs de direcció o gerència.

Parlem d'un sector altament masculinitzat, tot i que des de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries Valencianes destaquen que la presència femenina en els òrgans de decisió ha rebut un impuls els últims anys.

Cristina Gil és una llauradora i cunicultora de Culla a l’Alt Maestrat.
Cristina Gil és una llauradora i cunicultora de Culla a l’Alt Maestrat. / À Punt NTC

Cristina Gil és una llauradora i cunicultora de Culla, a la comarca de l’Alt Maestrat. Amb 28 anys té molt clar que el seu present i futur està en el món rural. Ha explicat a À Punt que quan es va cansar de l'hoteleria, va tindre l'ocasió de quedar-se la granja de son pare. Ara és molt feliç: “Ací trobe tranquil·litat, felicitat”, ha dit a À Punt.

Dedicada a l'agricultura i la ramaderia, on tradicionalment els homes han pres les decisions, Cristina troba recompensa en el seu treball dur, del qual diu que “és fàcil i et dona una llibertat tremenda”.

Pilar Maestre és apicultora a l'Alt Maestrat
Pilar Maestre és apicultora a l'Alt Maestrat / À Punt NTC

Pilar Maestre, veïna de Cristina, va canviar la ciutat per la vida en un mas. Ara és apicultora i defén el paper de la dona rural. Ella pensa que si bé tradicionalment el paper de la dona estava darrere de l'home, creu que s'ha avançat en un món –segons diu– històricament masculinitzat, “però encara queda camí”.

La realitat és que cada vegada són més les dones que trien el món rural com a opció vital i professional, on el sostre de vidre és l'assignatura pendent.

També et pot interessar

stats