Soler sobre la inversió valenciana en els PGE: “és un canvi de paradigma”

Les reaccions dels grups polítics han sigut en general positives, tret de les de l’oposició.

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler
El conseller d’Hisenda, Vicent Soler / À Punt NTC

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha valorat la inversió destinada a la Comunitat Valenciana en els pressupostos generals de l’Estat (PGE) molt positivament en considerar-la “un canvi de paradigma del qual es beneficien tots els valencians i valencianes, en especial els més vulnerables”. També ha destacat que aquesta inversió suposa un 113% més que la que es va fer en els pressupostos de l’últim govern del Partit Popular, la contribució de l’administració de l’Estat a la dependència i l’augment en inversió social.

Els grups del Botànic han mostrat satisfacció pel tracte dels pressupostos de l’Estat cap a la Comunitat Valenciana. Els socis del govern valencià destaquen el compromís de destinar prop del 10% de les inversions. Consideren, a més, que aquests comptes els permetran presentar divendres que ve uns pressupostos de la Generalitat expansius amb un considerable augment de la despesa, un 10% superior als actuals comptes.

El PSPV i Unides Podem han valorat de forma molt positiva els pressupostos de l’Estat. El portaveu del PSPV-PSOE, Manolo Mata, ha remarcat que els comptes anticipen “una inversió espectacular” en rodalia, la condonació del deute de la Marina de València o la protecció de l’Albufera, entre altres. Per la seua banda, Naiara Davó, d’Unides Podem, ha remarcat que “per primera vegada” la Comunitat Valenciana rebrà la inversió que “ens toca” segons la població.

Des de Compromís han posat l’accent en la coincidència amb la proposta de fiscalitat, però matisen que han de complir l’agenda valenciana de l’infrafinançament. “Estaríem parlant de més de 1.500 milions d’euros”, ha resumit Aitana Mas, portaveu adjunta de Compromís a les Corts.

Mentrestant, el PP i Ciutadans no accepten la pujada d’impostos. “Hi estem en contra. És absolutament necessari que es facen polítiques actives de treball, i abaixar els impostos”, ha deixat clar la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig. I des de Ciutadans veuen la proposta molt semblant a la que planteja Compromís en els comptes de la Generalitat.

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat en general satisfet i ha indicat que "anem pel bon camí, però queda molt de camí per fer". Ha valorat positivament la inclusió en els PGE de dues reivindicacions que el seu partit venia fent des de 2015: el pagament del deute de la Marina de València i la inversió de 38 milions en el consorci metropolità de transports. Però també ha indicat que des de Compromís presentaran esmenes a dues qüestions, la manca de plantejament per a la construcció del canal d'accés a la ciutat i la "nul·la inversió en cultura".

També et pot interessar

stats