La sinistralitat laboral creix però descendeix lleugerament el nombre de víctimes mortals

507 persones han perdut la vida en accidents laborals en nou mesos, 59 a la Comunitat Valenciana en un any.

Un operari del sector industrial
Un operari del sector industrial / Yerson Retamal (Pixabay)
18 de novembre 2019 - 14:45

La sinistralitat laboral ha experiment un lleuger descens en els primers nou mesos de l'any. 507 treballadors van perdre la vida en accident laboral fins al 30 de setembre, quatre menys que en el mateix període de l'any anterior (-0,8%), segons dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. 

El descens també pot extrapolar-se a la Comunitat Valenciana. Segons la comparativa interanual de l'Invassat 59 persones han perdut la vida a la faena en els últims 12 mesos -de setembre a setembre- tres menys que en el mateix període de 2018 (-4,8%).

La construcció encapçala la sinistralitat

La majoria dels accidents mortals en terres valencianes es van produir en el sector de la construcció (19), seguit de la indústria manufacturera (14) i l'agricultura i pesca (9). Per províncies, València va registrar 31 sinistres mortals; Alacant 17 i Castelló 11.

En el còmput estatal, 394 de les defuncions van tindre lloc durant la jornada de treball, nou menys fins al setembre de 2018; i les 113 restants -cinc més, ( 4,6%)- in itinere, és a dir, en el trajecte de casa al treball o viceversa. 

Des de principis d'any s'ha modificat la definició d'accident mortal per a incloure totes les defuncions derivades d'un accident de treball en el termini d'un any des de la data del sinistre, amb independència de la gravetat inicial. 

Un 4,9% més d'accidents amb baixa

D'acord amb aquesta nova definició, fins al setembre es van comptabilitzar 473.837 accidents laborals amb baixa a tot Espanya, un 4,9% més. Del conjunt de sinistres, 411.809 accidents es van registrar en el lloc de treball i 62.028 in itinere. Els primers van augmentar un 5,2%, mentre que els segons van créixer un altre 2,7% respecte al mateix període de l'any passat.

25.066 de tots els sinistres els van patir treballadors autònoms, un col·lectiu del qual el Ministeri de Treball no ofereix dades comparatives per la falta de registres històrics. L’1 de gener la cobertura específica de la Seguretat Social per accident laboral va fer-se obligatòria per a les persones treballadores per compte propi.

També et pot interessar

stats