Sindicats i patronal rebutgen la nova proposta del govern espanyol sobre els ERTO
Els agents socials veuen "farragós" l’últim esborrany, que s’ha debatut aquest dimecres i arreplega també les contribucions d’Economia i Seguretat Social
La proposta per a regular els futurs expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que el govern espanyol ha presentat als agents socials no agrada ni a sindicats ni a patronal. Els dos actors han expressat les seues reticències al nou mecanisme després d’una reunió que ha tingut lloc aquest dimecres amb representants del Ministeri de Treball.
Qualifiquen de "farragós" l’últim esborrany que els va remetre l’executiu estatal el passat dissabte, un document de vora 30 pàgines que ja incloïa modificacions dels Ministeris d’Economia i Seguretat Social a la proposta que havia fet Treball.
El document estableix que serà el Consell de Ministres qui haurà d’activar el mecanisme RED, que és com s’anomenaran aquests ERTO postpandèmia davant de situacions de reestructuració sectorial o per causes cícliques, com una crisi econòmica.
Segons el text sobre el qual han debatut govern i agents socials aquest dimecres, el mecanisme RED completa les alternatives a l'acomiadament que funcionaran en el futur inspirades en els actuals ERTO, l'instrument que ha utilitzat l'executiu de Pedro Sánchez per a evitar la supressió de llocs de treball davant la pandèmia de la Covid-19.
La sol·licitud del mecanisme permetrà a les empreses reduir la jornada de treball dels empleats afectats, entre un mínim d’un 10% i un màxim d’un 70% amb durada màxima de dotze mesos, i rebran una "prestació social" específica que complete el seu salari.
Les empreses podran suspendre la jornada de la plantilla, a qui abonaran el salari durant el primer mes i, després, completaran la "prestació de sostenibilitat", que no comportarà consum de futures prestacions per desocupació i ascendirà al 70% de la base reguladora.
De la mateixa manera que en els altres ERTO, les companyies accediran a beneficis en les cotitzacions socials sempre que posen a la disposició dels treballadors afectats accions formatives, per les quals a més rebran finançament.
En el cas dels expedients per a sectors en reestructuració, les empreses haurien de posar en marxa plans de reubicació de la plantilla en altra firma del grup o una externa, amb plans obligats de formació. Davant d'aquesta situació el treballador pot dimitir de manera voluntària i subscriure un nou contracte de treball amb la seua nova empresa, sense antiguitat i noves condicions.
Des de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) critiquen la proposta per estar "plena d'intervencionisme" i no deixar "lloc a les empreses" per a la "flexiseguretat" que demana Europa, segons ha dit el president, Antonio Garamendi, durant el V Acte Empresarial pel Corredor Mediterrani. Afirma que continuaran asseguts en la taula de negociació per a seguir parlant, però adverteix que si s’introdueixen més despeses per a les empreses, "no s'acolliran" al nou sistema RED.