Els sindicats denuncien el repunt dels accidents laborals greus i dels mortals a la Comunitat Valenciana

Durant l'any passat es van registrar 367 accidents greus (53 més, un 16,9%) i els mortals van ascendir a 77 (13 més, un 20,3%)

Edifici en obres a València on s'ha produït l'accident laboral
Edifici en obres a València on es va produir un accident laboral mesos arrere / À Punt
26 d'abril 2023 - 16:39

Els sindicats CCOO PV i UGT-PV han denunciat aquest dimecres l'augment generalitzat de la sinistralitat laboral a la Comunitat Valenciana, amb repunts del 16,9% en el cas dels accidents greus i del 20,3% dels mortals.

Els sindicats han detallat, en una roda de premsa amb motiu del Dia de la Seguretat i la Salut Laboral, que se celebra cada 28 d'abril, que durant 2022 hi hagué 52.978 accidents amb baixa en jornada de treball, 2.529 casos més en relació amb el mateix període de l'any anterior, un 5% més. Els accidents greus van ser 367 (53 més, un 16,9%) i els mortals van ascendir a 77 (13 més, un 20,3%).

El secretari d'Acció Sindical i Salut Laboral de CCOO PV, Jaume Mayor, al costat de la seua homòloga d'UGT-PV, Marisa Baena, han presentat les dades i han lamentat que no s'haja pogut contindre el nivell de sinistralitat, ni en l'àmbit autonòmic ni en l'estatal.

Dels 77 accidents mortals registrats, 28 (el 36,4%) van ser per patologies no traumàtiques (accidents cardiovasculars); 13 (el 16,9%) per accidents associats al trànsit, i la resta, 36 casos (el 46,8%), estaven relacionats amb accidents traumàtics.

En referència als accidents més greus, els traumàtics o amb resultat de mort, Major ha destacat que són “evitables” amb una organització correcta de la faena i una inversió mínima, i ha comentat que es tracta dels accidents més freqüents com les caigudes en altura o els atrapaments en màquines.

CCOO ha reclamat a la patronal i a l'Administració la figura del delegat o delegada de prevenció per a actuar en l'àmbit de les petites empreses, sense presència sindical i on més accidents de treball es produeixen.

La majoria d'accidents, en empreses de menys de 50 persones

A la Comunitat Valenciana predomina la microempresa i la majoria dels accidents de treball es produeix en empreses de menys de 50 persones i molts en empreses de menys de 10, en les quals legalment no es poden plantejar eleccions sindicals, per la qual cosa "no hi ha persones amb garanties per a exigir el compliment de la normativa", ha explicat.

També et pot interessar

stats