Els sindicats demanen un canvi en les polítiques d'ocupació i diàleg social

La patronal valenciana valora positivament les dades d'atur fetes públiques pel Ministeri de Treball i Seguretat Social.

Els sindicats demanen un canvi en les polítiques d\'ocupació i diàleg social
Els sindicats demanen un canvi en les polítiques d'ocupació i diàleg social

Els sindicats Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors han demanat un canvi en les polítiques d'ocupació perquè consideren que les dades de l'atur i afiliació a la Seguretat Social, fetes públiques pel Ministeri de Treball i Seguretat Social, confirmen la inestabilitat i precarietat del mercat laboral.

En declaracions a À Punt Notícies, Ana García, secretària d'Ocupació de Comissions Obreres del País Valencià, ha indicat que les dades constaten que "el mercat laboral és cíclic i està marcat per l'estacionalitat, es consolida la pobresa i els contractes precaris". CCOO PV demana que s'avance en un canvi de model productiu, amb un rellançament de la inversió pública productiva i del sector industrial, a més d'una reforma fiscal fonamentada en l'equitat i el reforç dels serveis públics a la ciutadania.

Per la seua part, el CSIF considera un "avís" el nou repunt de l'atur a la Comunitat Valenciana. La Central Sindical Independent i de Funcionaris creu que els dos últims mesos d'increment de la desocupació demostren la necessitat d'impulsar una "ocupació estable i de llarga durada i no limitar-ho a treballs estacionals". Segons CSIF, encara que setembre resulta "un mes tradicional de caiguda de l'ocupació, aquesta circumstància no ha de produir excés de confiança ni falta d'acció en els responsables polítics". La central sindical ha recalcat "el drama personal i familiar que suposa haver de buscar treball i assenyala que en aquesta situació es troben quasi 375.000 habitants de la Comunitat Valenciana".

La CEV valora positivament les dades

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) ha considerat positiu que l'atur haja pujat al setembre menys que fa un any i ha valorat l'evolució dels sectors, especialment l'industrial i la construcció a Alacant i l'agricultura i la construcció a València. La CEV ha assenyalat que, tenint en compte que l'economia està entrant en una fase de desacceleració i que el mes de setembre, per raons estacionals, puja tradicionalment l'atur, l'augment és menor que l'any anterior i a la Comunitat Valenciana és inferior a la mitjana espanyola.

Per a la patronal, és positiva l'evolució que mostren els diferents sectors ja que l'atur baixa en el sector agrari, en la indústria i en la construcció a tota la Comunitat Valenciana. Per contra, en gran part a causa de l'estacionalitat, l'atur puja en el sector serveis.

CCOO i UGT reclamen una nova política d'ocupació a escala estatal

CCOO ha instat a abordar en la mesa de diàleg social un pla integral per a persones en atur de llarga durada. La secretària d'Ocupació i Qualificació Professional de CCOO, Lola Santillana, ha assenyalat que, a pesar que les dades d'atur mostren que la fi de la temporada estival suposa acabar amb les ocupacions vinculades a l'estiu, les xifres són "menys dolentes que fa un any". El sindicat destaca en un comunicat el repunt del nombre de contractes indefinits i conversions de temporals en indefinits, que, segons CCOO, es deu a l'aplicació del Pla director de la Inspecció de Treball, acordat entre govern espanyol i agents socials. Així mateix, CCOO ha demanat el govern central que derogue "com més prompte millor" els articles de la reforma laboral de 2012 que han afavorit l'augment de la precarietat i la temporalitat.

Per la seua part, UGT ha reclamat un gir de les polítiques econòmiques i socials, perquè assumisquen com a objectius prioritaris crear ocupació de qualitat i combatre l'atur de llarga durada i la precarietat laboral. El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha reclamat que el govern espanyol aposte per la indústria i el turisme per a crear ocupació de qualitat, amb salaris dignes i jornades completes. Álvarez ha celebrat les dades de contractació indefinida, que, segons el secretari d'UGT, poden ser conseqüència de les cartes enviades pel Ministeri de Treball a empreses presumptament incomplidores de la normativa laboral i de la Seguretat Social, amb l'objectiu que regularitzen voluntàriament la seua situació.

A més, aquest sindicat ha demanat que les polítiques d'ocupació i els pressupostos generals de l'estat per a 2019 incorporen, entre altres qüestions, un major grau de protecció de les prestacions per desocupació. UGT ha expressat la necessitat de mesures de creació d'ocupació per a aconseguir la inserció permanent dels aturats, especialment dels col·lectius amb més dificultats d'accés a l'ocupació (aturats de llarga durada, joves, majors de 45 anys,...), mentre que ha instat a lluitar contra la contractació temporal i a temps parcial injustificades.

També et pot interessar

stats